Tłuszczyk domowej roboty
Mężczyźni z pewnością docenią, gdy przygotujesz dla nich domową pasztetową. Kupisz u swojego rzeźnika wieprzowe golonki, nogi, głowę, język, wątrobę. Ewentualnie możesz wybrać inną kombinację mięs. Rzeźnik na pewno ci doradzi.
Składniki, których potrzebujesz
2 kg głowa wieprzowa
1 kg język wieprzowy
0,5 kg wątroba wieprzowa
500 ml bulion
1,5 kg golonka wieprzowa
1 szt kucharza cebula
czosnek
majeranek
ziele angielskie - mielone
sól
czarny pieprz - mielony
ziele angielskie - mielone
kawałek słoniny
Sposób przygotowania
Przygotujemy duże garnki lub szybkowar i zabieramy się do pracy.
Nóżki, głowę, golenki dokładnie oczyścimy. Pozbawimy ewentualnie włosków. Nieosolone wątroby gotujemy oddzielnie w innym garnku. Pozostałe mięso gotujemy długo. Musicie to pilnować. Mięso musi być miękkie, ale nie do końca.
Następnie odcedzamy wywar z mięsa i odkładamy na bok. Tłuszcz z wywaru zbieramy.
Wątrobę kroimy na małe kawałki, język obieramy i również kroimy. Obieramy mięso z kości i kroimy. Skórę mielimy lub również kroimy na malutkie kawałki.
Bierzemy ogromny garnek i smażymy cebulę na smalcu. Wsypujemy całe mięso, skórę i wątrobę. Wlewamy wywar z mięsa i przyprawiamy. Dodajemy czosnek według uznania. Lekko podgrzewamy i odkładamy na bok, gdzie mamy już przygotowane jelito do tłoczonych wyrobów.
Napełniamy, zawiązujemy oba końce. A w środku jelita jeszcze raz zawiązujemy.
Do wrzącej wody wkładamy napełnione jelita i gotujemy około 1,5 - 2 godziny.
Potem wyjmujemy, przebijamy, aby pozbyć się powietrza i zostawiamy do wystygnięcia. Podczas stygnięcia różnie obracamy, formujemy kształt.
Na koniec zostawiamy na noc w lodówce.
Drugiego dnia kroimy cebulę i pasztet na desce. Skrapiamy octem i podajemy z świeżym pieczywem. Mniam i smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tłuszczyk domowej roboty
Domowa szynka to tradycyjne czeskie danie, które przygotowywane jest z różnych rodzajów mięsa, w tym z wieprzowego kolana i łopatki. Mięso gotuje się do miękkości, następnie miesza się z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Mieszankę wlewa się do formy i pozostawia do stężenia. Efektem jest smaczne danie podobne do galarety, które zwykle podaje się pokrojone w plastry z cebulą, octem i chlebem. Szynka jest popularna nie tylko ze względu na swój bogaty smak, ale także dzięki możliwości wykorzystania resztek mięsa, co minimalizuje odpady.