Tłuszczyk domowej roboty

Tłuszczyk domowej roboty
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mężczyźni z pewnością docenią, gdy przygotujesz dla nich domową pasztetową. Kupisz u swojego rzeźnika wieprzowe golonki, nogi, głowę, język, wątrobę. Ewentualnie możesz wybrać inną kombinację mięs. Rzeźnik na pewno ci doradzi.

Składniki, których potrzebujesz

2 kg głowa wieprzowa
1 kg język wieprzowy
0,5 kg wątroba wieprzowa
500 ml bulion
1,5 kg golonka wieprzowa
1 szt kucharza cebula
czosnek
majeranek
ziele angielskie - mielone
sól
czarny pieprz - mielony
ziele angielskie - mielone
kawałek słoniny

Sposób przygotowania

Przygotujemy duże garnki lub szybkowar i zabieramy się do pracy.

Nóżki, głowę, golenki dokładnie oczyścimy. Pozbawimy ewentualnie włosków. Nieosolone wątroby gotujemy oddzielnie w innym garnku. Pozostałe mięso gotujemy długo. Musicie to pilnować. Mięso musi być miękkie, ale nie do końca.

Następnie odcedzamy wywar z mięsa i odkładamy na bok. Tłuszcz z wywaru zbieramy.

Wątrobę kroimy na małe kawałki, język obieramy i również kroimy. Obieramy mięso z kości i kroimy. Skórę mielimy lub również kroimy na malutkie kawałki.

Bierzemy ogromny garnek i smażymy cebulę na smalcu. Wsypujemy całe mięso, skórę i wątrobę. Wlewamy wywar z mięsa i przyprawiamy. Dodajemy czosnek według uznania. Lekko podgrzewamy i odkładamy na bok, gdzie mamy już przygotowane jelito do tłoczonych wyrobów.

Napełniamy, zawiązujemy oba końce. A w środku jelita jeszcze raz zawiązujemy.

Do wrzącej wody wkładamy napełnione jelita i gotujemy około 1,5 - 2 godziny.

Potem wyjmujemy, przebijamy, aby pozbyć się powietrza i zostawiamy do wystygnięcia. Podczas stygnięcia różnie obracamy, formujemy kształt.

Na koniec zostawiamy na noc w lodówce.

Drugiego dnia kroimy cebulę i pasztet na desce. Skrapiamy octem i podajemy z świeżym pieczywem. Mniam i smacznego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tłuszczyk domowej roboty

Domowa szynka to tradycyjne czeskie danie, które przygotowywane jest z różnych rodzajów mięsa, w tym z wieprzowego kolana i łopatki. Mięso gotuje się do miękkości, następnie miesza się z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Mieszankę wlewa się do formy i pozostawia do stężenia. Efektem jest smaczne danie podobne do galarety, które zwykle podaje się pokrojone w plastry z cebulą, octem i chlebem. Szynka jest popularna nie tylko ze względu na swój bogaty smak, ale także dzięki możliwości wykorzystania resztek mięsa, co minimalizuje odpady.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Tłuszczyk domowej roboty.

Dodaj komentarz