Ulubione ciasto linzerowe

Pewnie każdy pamięta zapach ciasteczek linzer, który wypełnia całe mieszkanie. Święto, podczas którego babcia upiekła ciasto. Ciasto linzer towarzyszy nam od dzieciństwa aż po dorosłość.
Składniki, których potrzebujesz
120 g cukier puder
2 szt żółtko
1 szt cukier waniliowy
350 g mąka - pszenna
do aromatyzacji skórka cytrynowa
250 g masło (lub tłuszcz roślinny)
Sposób przygotowania
Przygotujemy potrzebne składniki i możemy zacząć.
Ja najchętniej przygotowuję silikonową matę i na niej wyrabiam ciasto.
Wsypuję mąkę pszenną i dodaję skórkę cytrynową.
Na to wsypuję cukier pudrem i cukier waniliowy. Do tego wbijam miękkie masło i wlewam żółtko. Ktoś zamiast masła używa tłuszczu roślinnego, ale ja jestem zwolennikiem masła. Ciasto po nim jest takie pachnące.
Myjemy ręce i ciasto dokładnie wyrabiamy rękami.
Na oprószonej mąką macie wałkujemy ciasto za pomocą wałka.
A teraz to już od nas zależy, co z niego zrobimy.
Jeśli chcemy ciasto na ciastka w ciemnym kolorze, dodajemy do niego kakao.
Piekziemy i możemy skleić dżemem, kremem czekoladowym lub maślanym itd.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ulubione ciasto linzerowe
Ulubione ciasto linzerdwo jest kamieniem węgielnym wielu czeskich słodyczy. Tradycyjnie używa się go do pieczenia bożonarodzeniowych okrągłych ciastek linzerdwo. Ta pyszna, krucha baza jest wytwarzana z wysokiej jakości masła, gładkiej mąki i cukru. Aromatyczna wanilia i skórka cytrynowa nadają ciastu niezapomniany smak. Ciasto linzerdwo można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, takich jak biszkopty do ciast lub różne rodzaje ciastek i herbatników. Po upieczeniu często ozdabiane jest dżemem, polewą lub posypane cukrem. W kuchni jest synonimem klasyki i tworzy nostalgiczne wspomnienia związane z wyjątkowymi chwilami.