Wielkanocna sałatka
W środku puszysta, a z zewnątrz pięknie złocista. Taka powinna być idealna wielkanocna nadzienie z aromatem wędzonego mięsa i dużą ilością warzyw.
Składniki, których potrzebujesz
100 g wędzonego mięsa
100 g wieprzowiny
4 starsze bułki
4 jajka
sól
natka pietruszki
młode pokrzywy
rumianek (lub pokrzywa)
smalec do natarcia formy
Sposób przygotowania
Naczynie do pieczenia smarujemy smalcem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wieprzowinę i wędlinę gotujemy razem.
W międzyczasie kroimy bułki na małe kostki. Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i po ostudzeniu drobno siekamy. Bułki zalewamy wywarem i zostawiamy, aby nasiąkły.
W miseczce mieszamy żółtka z solą, dodajemy drobno posiekany pietruszkę, młode pokrzywy i krwawnika, a wszystko lekko mieszamy ze zmiękczonymi bułkami.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie wprowadzamy ją do przygotowanej masy. Następnie równomiernie rozkładamy mieszankę w naczyniu do pieczenia i pieczemy na złoto.
Podajemy z sałatą lodową.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wielkanocna sałatka
Wielkanocna farsz to tradycyjna potrawa, która jest podawana podczas świąt wielkanocnych. Głównymi składnikami są chleb, świeże zioła, jajka oraz wędliny lub inne mięso. Można do niej dodać również grzyby lub dowolne inne ulubione składniki. Przygotowanie farszu obejmuje namoczenie chleba i wymieszanie go z pozostałymi składnikami, co tworzy pyszne i aromatyczne połączenie. To małe arcydzieło reprezentuje połączenie smaków wiosny i symbolizuje odnowę, którą niosą wielkanocne święta.
Tomáš Rohlena