Wieprzowe golonki pieczone

Kolana kilka razy wzdłuż nacinamy aż do kości, dokładnie solimy i wcieramy w nie rozgniecione i posiekane czosnek. Następnie kładziemy je do naczynia żaroodpornego na jedną pokrojoną…
Składniki, których potrzebujesz
2 przednie golonki wieprzowe
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 słoik (680 g) kiszonej kapusty
sól
kminek
Sposób przygotowania
Kolana kilkakrotnie podłużnie naciękamy aż do kości, dokładnie solimy i wmasowujemy w nie rozgnieciony i posiekany czosnek.
Do brytfanny wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę, dobrze ją przyprawiamy kminkiem, posypujemy drugą cebulą, zalewamy kubkiem wody i przykryte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Piekemy 90 minut, trochę podlewamy, a następnie 30 minut bez pokrywki. Potem wyjmujemy kolana, na dno kładziemy odciśniętą kapustę, kolana obracamy spodnią stroną do góry i pieczemy jeszcze 30 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowe golonki pieczone
Pieczona golonka wieprzowa to tradycyjna potrawa, która należy do ulubionych specjałów czeskiej kuchni. To danie charakteryzuje się soczystym i chrupiącym mięsem, które pieczone jest na złoty kolor. Golonki wieprzowe często podawane są ze szpinakiem, kluskami ziemniaczanymi lub kiszoną kapustą, co tworzy przepyszną kombinację smaków. Podczas pieczenia wykorzystuje się przyprawy takie jak czosnek, kminek i papryka, które nadają potrawie niepowtarzalny smak. Golonka wieprzowa to doskonały wybór na rodzinne uroczystości i imprezy towarzyskie.