Domowe smalec i skwarki

Smalec to tradycyjny czeski przysmak, który chętnie smakujemy z chlebem i piwem. Domowe przygotowanie smalcu z pewnością nie jest skomplikowane, ale…
Składniki, których potrzebujesz
2 kg wieprzowego smalcu
100-150 ml wody
100 ml mleka
sól
Sposób przygotowania
Słoninę kroimy na kostki o wymiarach 2x2 cm i wkładamy je do szerszego garnka.
Garnka przykrywamy pokrywką i na małym ogniu zaczynamy podgrzewać skwarki. Proces ten trwa około 30 minut. W tym czasie skwarki uwolnią smalec.
Po 30 minutach ściągamy pokrywkę i zaczynamy regularnie mieszać skwarki. Gdy zaczną przywierać do dna, dodajemy około 50 ml wody i pozwalamy im dusić się dalej. Proces ten trwa około 1,5 do 2 godzin.
Podczas duszenia można skwarki od czasu do czasu lekko podlać wodą, 1 do 2 razy.
Gdy skwarki zaczną unosić się w tłuszczu, przecedzamy je przez sitko, wracamy z powrotem do garnka i smażymy dalej.
Gdy skwarki zbrązowieją na złoto, dodajemy mleko i czekamy, aż mleko całkowicie się odparuje. Dzięki mleku skwarki zciemnieją i będą miały doskonały smak.
Na koniec skwarki ponownie przelatują przez sitko, pozwalamy im odcieknąć i ostygnąć.
Skwarki solimy tuż przed podaniem.
Resztę smalcu przelewamy do słoików i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodówce i wykorzystamy później.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowe smalec i skwarki
Domowe słonina i skwarki to tradycyjne przysmaki czeskiej kuchni. Skwarki, wytwarzane z mięsa wieprzowego, są smaczne i chrupiące, idealne jako przekąska do piwa lub na chleb. Słonina, która powstaje podczas przygotowywania skwarków, jest bogatym źródłem smaku i pożywienia, często używana jest do gotowania lub jako smarowidło. Te przysmaki szczególnie przypadły do gustu tym, którzy cenią sobie uczciwe i rustykalne jedzenie pełne tradycji i domowej atmosfery. Podawane z cebulą i kiszonymi ogórkami stanowią ulubioną kombinację, która zachwyci każdego miłośnika czeskiej gastronomii.