Wołowina rostbef
Soczysty i dobrze doprawiony rostbef to idealne danie, na które możemy sobie pozwolić zarówno na specjalne okazje, jak i przynajmniej jako niedzielny specjal. Chwili, gdy w kuchni zaczyna roznosić się zapach cebulowej podstawy i…
Składniki, których potrzebujesz
600 g wołowej rostbef
2 cebule
3 łyżki musztardy pełnotłustej
300 ml bulionu
sól
mielony pieprz
olej
Zasmażka
2-3 łyżki mąki pszennej
150-200 ml wody
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy na plastry, na brzegach nacinamy w kilku miejscach i z obu stron delikatnie bijemy. Sólimy, pieprzymy i z obu stron smarujemy musztardą.
Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę na szklistą, następnie dodajemy mięso i krótko opiekamy.
Następnie wlewamy bulion i pod przykryciem gotujemy, aż mięso będzie miękkie, co trwa około godziny. W razie potrzeby dodajemy wodę.
Przygotowujemy ciasto z mąki pszennej i wody. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je z garnka i odkładamy na bok.
Zagęszczamy sos za pomocą zasmażki i powoli gotujemy przez 20 minut. Jeśli to konieczne, możemy dodać trochę bulionu lub wody.
Po ugotowaniu sosu filtrujemy, mięso wracamy z powrotem i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kluskami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowina rostbef
Wołowina rostbef to popularne danie mięsne, które pochodzi przede wszystkim z mięsa wołowego. Ten kawałek mięsa, znany ze swojej soczystości i delikatnego smaku, pochodzi z okolicy grzbietu zwierzęcia. Rostbef często przygotowuje się na grillu, patelni lub w piekarniku i podaje z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, warzywa czy różnorodne sosy. Dzięki swojemu doskonałemu wyglądowi i smakowi wołowina rostbef jest idealnym wyborem na uroczysty stół lub rodzinny obiad.
Tomáš Rohlena