Żemlówka z jabłkami i twarogiem

Chociaż znamy ją ze stołówki w szkole czy na zawodach, domowa żemlovka jest absolutnie wspaniała! Człowiek cieszy się nią z zapachem jabłek, cynamonu i wanilii...
Składniki, których potrzebujesz
50 g rodzynek
3 jabłka
4 bułki (stare, ale miękkie)
500 ml mleka (wg potrzeby)
2 jajka
250 g tłustego twarogu (w kubeczku)
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
cynamon mielony
1 cukier waniliowy
1 łyżka masła do natłuszczenia formy
Na wierzch
2 łyżki masła
cukier puder
Sposób przygotowania
Blachę do pieczenia smarujemy masłem lub innym tłuszczem.
Rodzynki sortujemy, myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski, do której następnie zalewamy je gorącą wodą.
Myjemy jabłka, dzielimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na większe kawałki. Starsze bułki kroimy na plastry.
W małej ilości mleka energicznie mieszamy widelcem jedno jajko, a następnie dodajemy pozostałe mleko. W tej mieszance po kawałkach moczymy dwie trzecie pokrojonych bułek.
Rodzynki dobrze odsączamy na sicie.
Namoczone plastry bułek umieszczamy obok siebie w formie i pokrywamy nimi dno i ścianki.
Przygotowujemy masę twarogową, mieszając drugie jajko z cukrem, a następnie dodajemy twaróg i skrobię kukurydzianą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy połowę odsączonych rodzynek.
Z jabłek ostrożnie wyciskamy sok i kroimy je na plastry bułek.
Jabłka układamy, posypujemy resztą rodzynek, cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie wszystko zalewamy przygotowaną masą twarogową i przykrywamy namoczonymi w mieszance plastrami bułek.
Wierzch smarujemy roztopionym masłem i wkładamy zapiekankę do wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 °C przez około 45 minut, aż bułki na wierzchu zbrązowieją.
Upieczoną zapiekankę kroimy na kawałki i na talerzu obficie posypujemy cukrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Żemlówka z jabłkami i twarogiem
Żemlovka z jabłkami i twarogiem to tradycyjne czeskie danie, które zachwyca swoim pysznym smakiem i aromatem. Ten deser przygotowuje się z plastrów bułek lub kajzerek, które są przekładane warstwami startej jabłek i twarogu. Pieczenie potrawy tworzy złotawą skórkę i kremowy farsz, który jest doskonałym połączeniem słodkiego i kwaśnego smaku. Może być podawana z posypką cynamonową lub sosem waniliowym, co czyni ją idealnym deserem na rodzinne uroczystości lub jako słodkie zwieńczenie obiadu.