Żemlówka z jabłkami i twarogiem

Żemlówka z jabłkami i twarogiem
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 45 minut
Porcje: 4

Chociaż znamy ją ze stołówki w szkole czy na zawodach, domowa żemlovka jest absolutnie wspaniała! Człowiek cieszy się nią z zapachem jabłek, cynamonu i wanilii...

Składniki, których potrzebujesz

50 g rodzynek
3 jabłka
4 bułki (stare, ale miękkie)
500 ml mleka (wg potrzeby)
2 jajka
250 g tłustego twarogu (w kubeczku)
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
cynamon mielony
1 cukier waniliowy
1 łyżka masła do natłuszczenia formy
Na wierzch
2 łyżki masła
cukier puder

Sposób przygotowania

Blachę do pieczenia smarujemy masłem lub innym tłuszczem.

Rodzynki sortujemy, myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski, do której następnie zalewamy je gorącą wodą.

Myjemy jabłka, dzielimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na większe kawałki. Starsze bułki kroimy na plastry.

W małej ilości mleka energicznie mieszamy widelcem jedno jajko, a następnie dodajemy pozostałe mleko. W tej mieszance po kawałkach moczymy dwie trzecie pokrojonych bułek.

Rodzynki dobrze odsączamy na sicie.

Namoczone plastry bułek umieszczamy obok siebie w formie i pokrywamy nimi dno i ścianki.

Przygotowujemy masę twarogową, mieszając drugie jajko z cukrem, a następnie dodajemy twaróg i skrobię kukurydzianą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy połowę odsączonych rodzynek.

Z jabłek ostrożnie wyciskamy sok i kroimy je na plastry bułek.

Jabłka układamy, posypujemy resztą rodzynek, cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie wszystko zalewamy przygotowaną masą twarogową i przykrywamy namoczonymi w mieszance plastrami bułek.

Wierzch smarujemy roztopionym masłem i wkładamy zapiekankę do wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 °C przez około 45 minut, aż bułki na wierzchu zbrązowieją.

Upieczoną zapiekankę kroimy na kawałki i na talerzu obficie posypujemy cukrem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Żemlówka z jabłkami i twarogiem

Żemlovka z jabłkami i twarogiem to tradycyjne czeskie danie, które zachwyca swoim pysznym smakiem i aromatem. Ten deser przygotowuje się z plastrów bułek lub kajzerek, które są przekładane warstwami startej jabłek i twarogu. Pieczenie potrawy tworzy złotawą skórkę i kremowy farsz, który jest doskonałym połączeniem słodkiego i kwaśnego smaku. Może być podawana z posypką cynamonową lub sosem waniliowym, co czyni ją idealnym deserem na rodzinne uroczystości lub jako słodkie zwieńczenie obiadu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (52 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Dla dzieci
Tag: obiad, łatwy, zwykły dzień, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, słowacki, piec, jabłka, słodkie dania, bułki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Żemlówka z jabłkami i twarogiem.

Dodaj komentarz