Zielono-serowe placki z dwoma sosami

Zielono-serowe placki z dwoma sosami
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Puree szpinakowe umieszczamy w misce do zagniatania i zostawiamy do całkowitego rozmrożenia. W kubku mieszamy drożdże z odrobiną cukru i odkładamy w ciepłe miejsce, aby wykiełkowały.

Składniki, których potrzebujesz

Na placki
1 mrożony szpinakowy przecier
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
garść drobnych płatków owsianych
50 g startego sera
1/2 kostki drożdży
sól
suszony czosnek
pieprz
cukier (do rozpuszczenia zaczynu)

Na sosy
400 g jogurtu naturalnego
200 g śmietany kwaśnej
1 ząbek czosnku
1 łyżka ostrych ketchupów
1 pomidor
sól

Sposób przygotowania

Szpinakowy przecier wkładamy do miski do wyrabiania i pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia.

W kubku mieszamy drożdże z odrobiną cukru i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do szpinaku dodajemy mleko, mąkę, jajka, ser i płatki, solimy i dodajemy około łyżeczki suszonego czosnku. Na końcu mieszamy przygotowany zakwas. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Osobiście robię to tak, że przykrytą miskę przykrywam ściereczką i wkładam do mikrofalówki, ustawiam na 2 minuty na 160 W i następnie pozostawiam na około 20 minut, nieotwierając.

Kiedy ciasto ładnie rośnie, przygotowujemy sosy. Łączymy jogurt ze śmietaną i dzielimy mieszankę na dwie części: do jednej dodajemy rozgnieciony czosnek, a do drugiej ketchup i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Solimy do smaku.

Teraz mamy gotowe ciasto, które możemy łyżką nalewać na rozgrzaną patelnię, aby powstały małe placuszki.

Smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z obiema sosami oraz warzywnym dodatkiem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zielono-serowe placki z dwoma sosami

Placki szpinakowo-serowe to pyszne danie, które łączy delikatny smak świeżego szpinaku i roztopionego sera. Te puszyste placki są idealne na lekki obiad lub kolację, ale doskonale nadają się również jako przystawka na przyjęcie. Zazwyczaj podaje się je z dwoma sosami – jogurtowym i pikantnym, które nadają potrawie świeży i wyrazisty smak. Ta kombinacja jest nie tylko smaczna, ale także pożywna i pełna witamin. Spróbuj ich i ciesz się harmonią smaków!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (32 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wegetariańskie
Tag: obiad, łatwy, zwykły dzień, łatwy, posiłki bezmięsne, smażenie, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zielono-serowe placki z dwoma sosami.

Dodaj komentarz