Duszone kapusta z wieprzowiną
    Wieprzowinę marynujemy w mieszance przypraw do grilla, kminku, rozgniecionej czosnku i soli. Zostawiamy ją na jedną godzinę. Następnie wszystko z miski przenosimy na...
Składniki, których potrzebujesz
kapusta (pokrojona w paski)  
1 cebula  
kminek  
przyprawa do grilla  
sól  
1 ząbek czosnku  
250 dkg mięsa wieprzowego (pokrojonego na mniejsze kostki)
Sposób przygotowania
Nalożymy wieprzowinę w mieszankę przypraw grillowych, kminku, rozgniecionej czosnku i soli i zostawimy na marynowanie na jedną godzinę.
Na koniec wszystko z miski przenosimy na patelnię i dusimy. Gdy mięso jest miękkie, posypujemy je jedną łyżką mąki pszennej i mieszamy. Chwilę podsmażamy, aby na mięsie powstała chrupiąca skórka.
Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, kapustę i doprawiamy solą. Wlewamy 200 ml wody, wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż kapusta zmięknie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Duszone kapusta z wieprzowiną
Duszona kapusta z wieprzowiną to tradycyjne czeskie danie, które wyróżnia się swoją prostotą i wspaniałym smakiem. Kapusta jest powoli duszona, aż stanie się miękka, co nadaje jej delikatną konsystencję i niezapomniany smak. Wieprzowina, zazwyczaj w kostkę, jest marynowana, a następnie gotowana razem z kapustą, co tworzy pyszny sos. Danie to jest popularne ze względu na swoją pożywność i zdolność do rozgrzewania w chłodniejsze dni. Często podawane jest z knedlikami lub świeżym chlebem, co potęguje całkowite doznania kulinarne.
	Tomáš Rohlena