Zupa brokułowa z niebieskim serem
Zupa brokułowa jest bardzo smaczna i z niebieskim serem ma smaczek.
Składniki, których potrzebujesz
1 szczypta czarny pieprz - mielony
100 g ser pleśniowy
1 garść mąka - pszenna
2 l woda
masło
4 szt pieczywo - rożek
1 bulion warzywny
1 szczypta sól
1/2 kg brokuły
20 g masło
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy chrupiące smakołyki do zupy. Bułki pokroimy na małe kawałki na desce i usmażymy na maśle. I są gotowe.
Bierzemy brokuły, myjemy i kroimy. Wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy trochę soli. Gotujemy.
W międzyczasie robimy zasmażkę w innym naczyniu. Daemy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy. Następnie odkładamy na bok.
Ugotowane brokuły za pomocą robota miksujemy na gładką masę. Na desce kroimy niebieski ser i dodajemy go do garnka z brokułami. Wrzucamy bulion. Potem mieszamy zasmażkę. Próbujemy i w zależności od smaku doprawiamy.
Możemy podawać. I nie zapomnijcie dodać do talerza chrupiące, maślane kawałki pieczywa.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa brokułowa z niebieskim serem
Zupa brokułowa z niebieskim serem to pyszne danie, które zachwyci nie tylko wegetarian. Głównym składnikiem jest świeży brokuł, który po ugotowaniu i zmiksowaniu tworzy delikatną, kremową teksturę. Zupa jest wzbogacona wyrazistym smakiem niebieskiego sera, który nadaje potrawie jedyny w swoim rodzaju charakter i lekko pikantny smak. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, pełna witamin i minerałów. Podczas serwowania można ją ozdobić świeżymi ziołami lub prażonymi grzankami, aby podkreślić smak. Idealny wybór na chłodne dni, gdy rozgrzewa i syci.