Zupa warzywna z gryżonem

Grykę zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i owijamy w koc. Zostawiamy ją w ten sposób na około 30 minut. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną...
Składniki, których potrzebujesz
1 garść kaszy gryczanej
1 cebula
olej
sól
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek brokuła
garść suszonych grzybów
1 mniejszy por
4 ziemniaki
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, owijamy w koc i zostawiamy na 30 minut do napęcznienia.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki, różyczki brokułów oraz grzyby. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.
Na koniec dodajemy pokrojony w cienkie półplasterki por i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy delikatną kaszę gryczaną, mieszamy i serwujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa warzywna z gryżonem
Zupa warzywna z grysem to wspaniałe danie dla każdego, kto szuka zdrowej i smacznej opcji. Ta zupa łączy świeże warzywa, takie jak marchew, seler i papryka, z pożywną gryką, która dostarcza zrównoważoną dawkę białka i błonnika. Jest idealna jako lekka kolacja lub przystawka do dania głównego. Zupa jest łatwa do przygotowania i odpowiednia dla wegetarian oraz wegan. Dzięki swojej kolorowości i bogatemu smakowi zadowoli nie tylko podniebienia, ale i oko każdego degustatora.