Zupa z wieprzowych kości z kluskami

Zupa z wieprzowych kości z kluskami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 110 minut
Porcje: 4

Gęsty wywar z wieprzowych kości z kluskami, który pachnie lubeckiem, jest idealnym wyborem w chłodne zimowe i jesienne dni. Gorący talerz tego wywaru…

Składniki, których potrzebujesz

wieprzowe kości
1 cebula
1 młoda dymka
2-3 łyżki grubej mąki (w razie potrzeby)
1 łyżka masła
1 jajko
1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
natka selera
natka pietruszki
lubczyk
przyprawa do zupy (można pominąć)
sól
mielony pieprz

Sposób przygotowania

Kości wkładamy do osolonej wody z całą cebulą i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Bulion filtrujemy, cebulę wyrzucamy, a jeśli na kościach zostało mięso, to je zdejmujemy i kroimy na małe kawałki.

Cebulkę wraz z natką kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną warzywną korzeń i wszystko krótko podsmażamy.

Następnie wracamy do zupy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy także mięso.

Z jajka, mąki grubo mielonej i odrobiny soli przygotowujemy ciasto, które następnie przez widelca wlewamy do wrzącej zupy.

Dodajemy posiekane zioła, doprawiamy przyprawą do zupy i ewentualnie według potrzeb dosalamy.

Pozwalamy temu jeszcze chwilę się gotować i możemy podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa z wieprzowych kości z kluskami

Zupa z wieprzowych kości z kluskami to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się bogatym smakiem i sycącą konsystencją. Przygotowanie zaczyna się od długiego gotowania wieprzowych kości, które nadają zupie pyszny, mięsny smak. Kluski, czyli małe kluseczki z ciasta, dodaje się do zupy tuż przed podaniem, zapewniając delikatną teksturę. Ta zupa często serwowana jest z grzankami lub świeżym chlebem i jest ulubionym daniem, szczególnie w zimowych miesiącach, kiedy rozgrzewa i cieszy.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (35 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, łatwy, zupy, dla początkujących, zioła, europejski, karnawał, wieprzowina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa z wieprzowych kości z kluskami.

Dodaj komentarz