Zupa z wieprzowych kości z kluskami
Gęsty wywar z wieprzowych kości z kluskami, który pachnie lubeckiem, jest idealnym wyborem w chłodne zimowe i jesienne dni. Gorący talerz tego wywaru…
Składniki, których potrzebujesz
wieprzowe kości
1 cebula
1 młoda dymka
2-3 łyżki grubej mąki (w razie potrzeby)
1 łyżka masła
1 jajko
1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
natka selera
natka pietruszki
lubczyk
przyprawa do zupy (można pominąć)
sól
mielony pieprz
Sposób przygotowania
Kości wkładamy do osolonej wody z całą cebulą i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Bulion filtrujemy, cebulę wyrzucamy, a jeśli na kościach zostało mięso, to je zdejmujemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulkę wraz z natką kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną warzywną korzeń i wszystko krótko podsmażamy.
Następnie wracamy do zupy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy także mięso.
Z jajka, mąki grubo mielonej i odrobiny soli przygotowujemy ciasto, które następnie przez widelca wlewamy do wrzącej zupy.
Dodajemy posiekane zioła, doprawiamy przyprawą do zupy i ewentualnie według potrzeb dosalamy.
Pozwalamy temu jeszcze chwilę się gotować i możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa z wieprzowych kości z kluskami
Zupa z wieprzowych kości z kluskami to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się bogatym smakiem i sycącą konsystencją. Przygotowanie zaczyna się od długiego gotowania wieprzowych kości, które nadają zupie pyszny, mięsny smak. Kluski, czyli małe kluseczki z ciasta, dodaje się do zupy tuż przed podaniem, zapewniając delikatną teksturę. Ta zupa często serwowana jest z grzankami lub świeżym chlebem i jest ulubionym daniem, szczególnie w zimowych miesiącach, kiedy rozgrzewa i cieszy.
Tomáš Rohlena