Bławatne placki ze szpinakiem

Bławatne placki ze szpinakiem
Czas przygotowania: 55 minut
Czas gotowania: 15 minut
Porcje: 1

Kaszę gryczaną wrzucamy do gotującego się osolonego mleka, gotujemy przez około minutę, przykrywamy pokrywką, odstawiamy i zostawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionym czosnkiem.

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
150 g gryki (lepiej łuskanej, ale może być też kasza)
mleko
1 jajko
około 2 łyżki mąki pszennej
sól
mielony pieprz
majeranek
3 ząbki czosnku
szpinak
olej
cebula
czosnek
Do posypania
starty ser

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną wkładamy do wrzącego, słonego mleka, krótko gotujemy, przykrywamy pokrywką, odkładamy na bok i zostawiamy do dogotowania.

Po ostudzeniu dodajemy rozgnieciony czosnek, majeranek, jajko, doprawiamy i w razie potrzeby zagęszczamy mąką.

Na blachę kładziemy papier do pieczenia, mokrą łyżką formujemy z kaszy cienkie placki i pieczemy w piekarniku w temp. 180 °C na złoty kolor.

Na oleju smażymy cebulę na złoto, dodajemy szpinak, przyprawiamy czosnkiem i solą, gorącą mieszankę kładziemy na placki i posypujemy serem. Podajemy od razu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bławatne placki ze szpinakiem

Placki gryczane ze szpinakiem to zdrowe i smaczne danie, które zadowoli nie tylko miłośników kuchni wegetariańskiej. Gryka, bogata w składniki odżywcze, miesza się ze świeżym szpinakiem, tworząc doskonałą kombinację smaków i tekstur. Placki są łatwe do przygotowania i można je podawać jako danie główne lub jako dodatek. Świetnie pasują do jogurtowego dipu lub sosów. Spróbuj je przygotować na lunch lub kolację i delektuj się ich pysznym smakiem oraz korzyściami zdrowotnymi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (41 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wegetariańskie
Tag: Warzywa, smażenie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, zdrowy, piec, posiłki bezmięsne, wegetariański, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bławatne placki ze szpinakiem.

Dodaj komentarz