Bławatne placki ze szpinakiem

Kaszę gryczaną wrzucamy do gotującego się osolonego mleka, gotujemy przez około minutę, przykrywamy pokrywką, odstawiamy i zostawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionym czosnkiem.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
150 g gryki (lepiej łuskanej, ale może być też kasza)
mleko
1 jajko
około 2 łyżki mąki pszennej
sól
mielony pieprz
majeranek
3 ząbki czosnku
szpinak
olej
cebula
czosnek
Do posypania
starty ser
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną wkładamy do wrzącego, słonego mleka, krótko gotujemy, przykrywamy pokrywką, odkładamy na bok i zostawiamy do dogotowania.
Po ostudzeniu dodajemy rozgnieciony czosnek, majeranek, jajko, doprawiamy i w razie potrzeby zagęszczamy mąką.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia, mokrą łyżką formujemy z kaszy cienkie placki i pieczemy w piekarniku w temp. 180 °C na złoty kolor.
Na oleju smażymy cebulę na złoto, dodajemy szpinak, przyprawiamy czosnkiem i solą, gorącą mieszankę kładziemy na placki i posypujemy serem. Podajemy od razu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bławatne placki ze szpinakiem
Placki gryczane ze szpinakiem to zdrowe i smaczne danie, które zadowoli nie tylko miłośników kuchni wegetariańskiej. Gryka, bogata w składniki odżywcze, miesza się ze świeżym szpinakiem, tworząc doskonałą kombinację smaków i tekstur. Placki są łatwe do przygotowania i można je podawać jako danie główne lub jako dodatek. Świetnie pasują do jogurtowego dipu lub sosów. Spróbuj je przygotować na lunch lub kolację i delektuj się ich pysznym smakiem oraz korzyściami zdrowotnymi.