Burgery z kapusty

Przygotujcie wspaniałe wegetariańskie kotlety z gotowanej kapusty. Kapustę po prostu zblendujcie, przyprawcie przyprawami i zagęśćcie bułką tartą, a następnie usmażcie je w…
Składniki, których potrzebujesz
1 większa kapusta
1-2 jajka
4 ząbki czosnku
mielony pieprz
sól
bułka tarta do zagęszczenia
Według smaku
kalafior
marchewka
wędzone mięso
Do panierowania
mąka pszenna
jajko
bułka tarta
Sposób przygotowania
Kapustę gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
Kapustę miksujemy lub mielimy, do mieszanki wbijamy jajka, przyprawy i czosnek. Możemy dodać również ugotowaną kalafior, marchewkę lub kawałek wędliny.
Dodajemy bułkę tartą, wyrabiamy na zwartą masę i odkładamy na około 30 minut do lodówki.
Ręką mokrą w zimnej wodzie formujemy placuszki, które obtaczamy w panierce, a następnie smażymy.
Możemy podawać do tego ziemniaki lub chleb, kotleciki można jeść również samodzielnie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Burgery z kapusty
Kapusta klopsiki to smaczne danie, które zadowoli każdego miłośnika warzyw. Te klopsiki przygotowuje się z drobno startych kapust, które miesza się z innymi składnikami, takimi jak ziemniaki, cebula i przyprawy. Po uformowaniu w kształt placków są obtaczane w bułce tartej, a następnie smażone na złoty kolor. Kapusta klopsiki są doskonałe jako danie główne lub jako dodatek i świetnie pasują do jogurtowego dipu lub sałatek warzywnych. Są nie tylko smaczne, ale także pożywne i łatwe do przygotowania.