Mięsne kulki w ryżu
Cebulę siekamy na małe kawałki i mieszamy ją z olejem oraz wcześniej przepłukaną ryżem. Dodajemy przyprawy, sól, pokrojoną paprykę i wodę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika…
Składniki, których potrzebujesz
Kuleczki
400 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 cebula
olej
zioła (szczypiorek, pietruszka, lubczyk)
2-3 łyżki bułki tartej
50 ml zimnego mleka
sól
mielony pieprz
Dalej
1 szklanka ryżu (jaśminowy lub inny)
2 szklanki wody
1 cebula
1 większa papryka (najlepiej czerwona)
1 garść mrożonego groszku
olej
4 ziarenka ziela angielskiego
1 szczypta curry
sól
tarty ser
Sposób przygotowania
Drobno posiekaną cebulę mieszamy z olejem i przepłukaną ryżem. Dodajemy przyprawy, sól, pokrojoną paprykę i wodę. Następnie wszystko wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, posiekanymi ziołami i pozostałymi składnikami. Z mokrymi rękami formujemy kulki.
Rozgrzewamy olej i na mocnym ogniu smażymy kulki ze wszystkich stron. Tylko na chwilę, aby się zapiekły i pozostały soczyste.
Kiedy ryż jest prawie miękki, dodajemy groszek i wprowadzamy do niego kulki. Następnie smarujemy je wytopionym tłuszczem (część możemy wmieszać także w ryż) i posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika na około 10 minut, aby się zapiekły. Podajemy od razu z sałatką warzywną.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mięsne kulki w ryżu
Klopsiki w ryżu to popularne danie, które łączy smakowite klopsiki z delikatnym ryżem. Ta kombinacja jest nie tylko sycąca, ale także bardzo smaczna. Klopsiki często przygotowuje się z mielonego mięsa, przyprawionego ziołami i przyprawami, a następnie gotuje lub piecze na złoty kolor. Podawane na puszystym ryżu z sosem lub warzywami stanowią idealny rodzinny obiad lub kolację. To danie można łatwo dostosować do różnych smaków i tradycyjnych przepisów, co czyni je wszechstronnym wyborem na każdą okazję.
Tomáš Rohlena