Kremowa zupa fasolowa z koperkiem

Kremowa zupa fasolowa z koperkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na maśle smażymy cebulę na szklisto, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę boczek i smażymy. Czekamy, aż wszystko się usmaży, a następnie posypujemy mąką pszenną, aby przygotować jasną zasmażkę.

Składniki, których potrzebujesz

250 g ugotowanej białej fasoli
150 ml śmietany do gotowania
150 ml śmietany kwaśnej
1 cebula
100 g boczku
1 l bulionu
kawałek masła
2-3 łyżki mąki pszennej
ocet do smaku
świeży koperek
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Na maśle podsmażamy cebulę na szklistą, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę boczek i wszystko smażymy.

Posypujemy mąką, tworzymy jasną zasmażkę, wlewamy wywar i dokładnie mieszamy.

Dodajemy ugotowaną fasolę, krótko gotujemy, solimy i dodajemy śmietanę. Gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.

Pozwalamy mieszance chwilę odstawić, a następnie dodajemy posiekany świeży koperek. Możemy podawać posypane usmażonym boczkiem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremowa zupa fasolowa z koperkiem

Zupa kremowa z fasoli z koperkiem to pyszne danie, które łączy smak delikatnych fasoli z orzeźwiającym aromatem koperku. Ta sycąca zupa charakteryzuje się gładką, kremową konsystencją, osiąganą poprzez zmiksowanie ugotowanej fasoli z wywarem i śmietaną. Koperek nadaje potrawie unikalny smak i zapach, który harmonijnie dopełnia fasolowy fundament. Idealna jako ciepły początek obiadu lub lekka kolacja, ta zupa zadowoli miłośników zdrowego odżywiania oraz smakoszy. Jeśli szukasz smacznego i pożywnego dania, kremowa zupa z fasoli z koperkiem jest doskonałym wyborem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (39 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: fasola, rośliny strączkowe, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, zupy, dla początkujących, kremowy, koperek, rośliny strączkowe

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kremowa zupa fasolowa z koperkiem.

Dodaj komentarz