Kremowa zupa fasolowa z koperkiem

Na maśle smażymy cebulę na szklisto, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę boczek i smażymy. Czekamy, aż wszystko się usmaży, a następnie posypujemy mąką pszenną, aby przygotować jasną zasmażkę.
Składniki, których potrzebujesz
250 g ugotowanej białej fasoli
150 ml śmietany do gotowania
150 ml śmietany kwaśnej
1 cebula
100 g boczku
1 l bulionu
kawałek masła
2-3 łyżki mąki pszennej
ocet do smaku
świeży koperek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Na maśle podsmażamy cebulę na szklistą, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę boczek i wszystko smażymy.
Posypujemy mąką, tworzymy jasną zasmażkę, wlewamy wywar i dokładnie mieszamy.
Dodajemy ugotowaną fasolę, krótko gotujemy, solimy i dodajemy śmietanę. Gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.
Pozwalamy mieszance chwilę odstawić, a następnie dodajemy posiekany świeży koperek. Możemy podawać posypane usmażonym boczkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremowa zupa fasolowa z koperkiem
Zupa kremowa z fasoli z koperkiem to pyszne danie, które łączy smak delikatnych fasoli z orzeźwiającym aromatem koperku. Ta sycąca zupa charakteryzuje się gładką, kremową konsystencją, osiąganą poprzez zmiksowanie ugotowanej fasoli z wywarem i śmietaną. Koperek nadaje potrawie unikalny smak i zapach, który harmonijnie dopełnia fasolowy fundament. Idealna jako ciepły początek obiadu lub lekka kolacja, ta zupa zadowoli miłośników zdrowego odżywiania oraz smakoszy. Jeśli szukasz smacznego i pożywnego dania, kremowa zupa z fasoli z koperkiem jest doskonałym wyborem.