Czosnkowo-musztardowe kotlety zapiekane z wędzonym serem

Czosnkowo-musztardowe kotlety zapiekane z wędzonym serem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 3

Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Następnie smarujemy marynatą przygotowaną z rozdrobnionego czosnku, musztardy i oleju. Na koniec obtaczamy w bułce tartej. Wędzony boczek…

Składniki, których potrzebujesz

3 plastry kotlet
sól
pieprz
5 ząbków czosnku
1/2 łyżki stołowej musztardy ze znakiem Kremz
2 łyżki stołowe musztardy pełnotłustej
2-3 łyżki oliwy
bułka tarta do obtaczania
1 cebula
1 noga domowej wędzonej kiełbasy
kawałek wędzonego boczku
2 cm gruby plaster masła
kilka plastrów wędzonego sera

Sposób przygotowania

Mięso delikatnie rozbijamy, dodajemy sól i pieprz. Następnie smarujemy marynatą przygotowaną z rozgniecionego czosnku, musztardy i oleju. Na koniec obtaczamy w bułce tartej.

Wędzony boczek kroimy w kostkę i razem z masłem, pokrojoną cebulą oraz kiełbasą powoli smażymy w brytfannie, aż nabiorą złotego koloru. Potem dodajemy plastry mięsa i podsmażamy z obu stron.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wkładamy brytfannę do piekarnika i pieczemy. Na miękkim mięsie kładziemy plastry wędzonego sera i pozwalamy im się roztopić.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czosnkowo-musztardowe kotlety zapiekane z wędzonym serem

Kotlety czosnkowo-musztardowe zapiekane z wędzonym serem to pożądane i pyszne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste kotlety są marynowane w sosie czosnkowo-musztardowym, który nadaje mięsu wyrazisty smak. Po upieczeniu są pokryte warstwą wędzonego sera, który doskonale się topi i podkreśla całe kulinarne doznanie. To danie jest idealne nie tylko na rodzinną kolację, ale także na uroczystości, gdzie z pewnością zaimponuje wszystkim gościom.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (42 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, obiad, święto / niedziela, czeski, wymagający, wymagający

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Czosnkowo-musztardowe kotlety zapiekane z wędzonym serem.

Dodaj komentarz