Czosnkowo-musztardowe kotlety zapiekane z wędzonym serem

Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Następnie smarujemy marynatą przygotowaną z rozdrobnionego czosnku, musztardy i oleju. Na koniec obtaczamy w bułce tartej. Wędzony boczek…
Składniki, których potrzebujesz
3 plastry kotlet
sól
pieprz
5 ząbków czosnku
1/2 łyżki stołowej musztardy ze znakiem Kremz
2 łyżki stołowe musztardy pełnotłustej
2-3 łyżki oliwy
bułka tarta do obtaczania
1 cebula
1 noga domowej wędzonej kiełbasy
kawałek wędzonego boczku
2 cm gruby plaster masła
kilka plastrów wędzonego sera
Sposób przygotowania
Mięso delikatnie rozbijamy, dodajemy sól i pieprz. Następnie smarujemy marynatą przygotowaną z rozgniecionego czosnku, musztardy i oleju. Na koniec obtaczamy w bułce tartej.
Wędzony boczek kroimy w kostkę i razem z masłem, pokrojoną cebulą oraz kiełbasą powoli smażymy w brytfannie, aż nabiorą złotego koloru. Potem dodajemy plastry mięsa i podsmażamy z obu stron.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wkładamy brytfannę do piekarnika i pieczemy. Na miękkim mięsie kładziemy plastry wędzonego sera i pozwalamy im się roztopić.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czosnkowo-musztardowe kotlety zapiekane z wędzonym serem
Kotlety czosnkowo-musztardowe zapiekane z wędzonym serem to pożądane i pyszne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste kotlety są marynowane w sosie czosnkowo-musztardowym, który nadaje mięsu wyrazisty smak. Po upieczeniu są pokryte warstwą wędzonego sera, który doskonale się topi i podkreśla całe kulinarne doznanie. To danie jest idealne nie tylko na rodzinną kolację, ale także na uroczystości, gdzie z pewnością zaimponuje wszystkim gościom.