Dyniowe lasagne

Dyńkę dobrze myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy nasiona, a miąższ kroimy na małe kostki. Pomidory wyjmujemy z oleju, odsączamy i następnie kroimy.
Składniki, których potrzebujesz
800 g pomarańczowej dyni Hokkaido
10 suszonych pomidorów konserwowych w oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
starta gałka muszkatołowa
16 sztuk lasagne
50 g startego sera
masło do wysmarowania naczynia do pieczenia
Sposób przygotowania
Dokładnie myjemy dynię i kroimy ją wzdłuż na pół. Wydrążamy nasiona, a miąższ kroimy na małe kostki. Pomidory wyjmujemy z oleju, odsączamy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pomidorów i krótko smażymy wszystkie przygotowane składniki. Dodajemy 200 ml bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
Nagrzewamy piekarnik do 200º C. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę, którą następnie rozcieńczamy mlekiem. Gotujemy przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową dla smaku.
Najpierw smarujemy formę do zapiekania masłem. Lasagne podgotowujemy w osolonej wodzie przez 3 do 5 minut. Następnie na przemian układamy je z warzywami w misce, przy czym ostatnią warstwę stanowią lasagne. Na koniec wszystko zalewamy pozostałym bulionem i beszamelem, posypujemy serem i pieczemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dyniowe lasagne
Dynowe lasagne są pyszne i zdrowe, idealne na jesienne miesiące. Ta wersja tradycyjnych lasagne łączy plastry makaronu z kremowym nadzieniem dyniowym, serem i przyprawami, co tworzy niesamowitą harmonijną kompozycję smaków. Dynia dodaje tym lasagne delikatnej słodyczy i bogatego koloru, podczas gdy inne składniki nadają teksturę i aromat. Danie to jest odpowiednie dla wegetarian i można je łatwo dostosować do własnych preferencji. Wypróbuj dynowe lasagne jako wspaniałą alternatywę dla zwykłych lasagne i wzbogac swój jadłospis o sezonowe składniki.