Gulasz fasolowy z wędliną i pieczarkami

Gulasz fasolowy z wędliną i pieczarkami
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Porcje: 6

Pikantna fasolowa gulasz wymaga więcej wysiłku i różnych składników, ale gotowe danie zaskoczy cię swoim bogatym smakiem. Jest bardzo sycące…

Składniki, których potrzebujesz

300 g wędzonego boczku (słoniny)
3 większe cebule
3 pikantniejsze kiełbaski
3 białe papryki
3 ząbki czosnku przeciskane
7 średniej wielkości pieczarek
1 kostka bulionu warzywnego (kto nie używa, ten pomija)
1 gałązka lubczyku
2 puszki czerwonej fasoli w słonej zalewie
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonej majeranki
na czubku noża chili lub ostrych papryczek
sól
posiekany lubczyk do doprawienia

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy i kroimy - cebulę w cienkie półplasterki, pieczarki w grubsze plasterki, a papryki przekrawamy na pół i kroimy w szersze paski.

Boczek kroimy w małą kostkę, kiełbasy przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy na szersze półmisku. Fasolę odsączamy, a sok zostawiamy na później.

Do głębokiego garnka wkładamy boczek i lekko go topimy, a następnie dodajemy kiełbasy i smażymy przez trzy minuty.

Dodajemy cebulę i smażymy przez kolejne trzy minuty. Następnie do mieszanki wkładamy pieczarki, pokrojone papryki, gałązkę lubczyku i bulion, wszystko mieszamy i dusimy we własnym sosie przez dziesięć minut.

W międzyczasie mieszamy mąkę pszenną z papryką i chili w 200 ml zalewy fasolowej i 100 ml wody.

Do duszonej mieszanki wmieszujemy fasolę, dodajemy przygotowany sos, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec gotowania dodajemy majeranek rozdrobniony w dłoniach i posiekany lubczyk.

Według uznania dodajemy sól. Podajemy z świeżym chlebem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gulasz fasolowy z wędliną i pieczarkami

Fasolowa gulasz z wędliną i pieczarkami to sycze i pyszne danie, które rozgrzewa w chłodniejsze dni. Głównymi składnikami są białe fasole, jakościowa wędlina i świeże pieczarki, które razem tworzą harmonijny smak. Gulasz przygotowuje się na wolnym ogniu, co nadaje mu bogaty i wyrazisty smak. To danie jest popularne nie tylko w domach, ale także w czeskich restauracjach, gdzie często podawane jest z świeżym chlebem lub knedlikami chlebowymi. Fasolowy gulasz to doskonały wybór dla miłośników sycącej i smacznej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (79 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Rośliny strączkowe
Tag: Warzywa, fasola, rośliny strączkowe, grzyby, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, smażenie, pikantny, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Gulasz fasolowy z wędliną i pieczarkami.

Dodaj komentarz