Leczo z kiełbasą i soczewicą

Leczo z kiełbasą i soczewicą
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 6

Soczewicę moczymy w ciepłej wodzie przez dwie godziny. Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w małą kostkę. Cebulę smażymy na złoto, następnie dodajemy kiełbasy i...

Składniki, których potrzebujesz

1 paczka soczewicy
1 duży słoik leczo lub Tompy
2 kiełbasy paprykowe
duża cebula
przyprawy - oregano
tymianek
liść laurowy
pieprz
sól
olej

Sposób przygotowania

Soczewicę zostawiamy w ciepłej wodzie na dwie godziny.

Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w małą kostkę.

Cebulę smażymy na złoto, dodajemy kiełbasy i smażymy je przez około 5 minut, a następnie dodajemy leczo i dusimy przez około 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy soczewicę z przyprawami, aż będzie miękka.

Na koniec wszystko łączymy.

Jako dodatek podajemy chleb. Życzymy smacznego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Leczo z kiełbasą i soczewicą

Lečo z kiełbasą i soczewicą to smaczne i pożywne danie, które idealnie nadaje się na codzienny obiad lub kolację. Połączenie papryki, pomidorów i kiełbasy uzupełnione jest garścią soczewicy, która dodaje daniu cennych składników odżywczych i błonnika. To danie jest nie tylko pyszne, ale także łatwe do przygotowania, co czyni je idealnym do wspólnego gotowania z rodziną lub przyjaciółmi. Lečo z kiełbasą i soczewicą pokochasz dzięki jego bogatemu smakowi i kolorowej prezentacji na talerzu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (29 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Rośliny strączkowe
Tag: Warzywa, rośliny strączkowe, smażenie, obiad, łatwy, kolacja, słony, tani, czeski, łatwy, pikantny, uduszenie, dania warzywne, inne mięso, obiektyw, kiełbaski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Leczo z kiełbasą i soczewicą.

Dodaj komentarz