Kapustne smażone roladki
Gotujemy kapustę w osolonej wodzie, następnie ostrożnie obieramy poszczególne liście. Końcówki obcinamy lub delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na liście kładziemy plasterek sera, kolanka i tak dalej.
Składniki, których potrzebujesz
główka kapusty
plastry szynki
plastry intensywniejszej w smaku boczku
plastry wędzonego sera
jajko
mąka
bułka tarta
Sposób przygotowania
Gotujemy główkę w osolonej wodzie, następnie obieramy pojedyncze liście, a ogonki albo obcinamy, albo delikatnie rozgniatamy tłuczkiem.
Na liście kładziemy plasterek sera, szynkę, boczek i znów plasterek sera.
Zawijamy, obtaczamy w trzech rodzajach ciasta i smażymy na złoty kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kapustne smażone roladki
Faszerowane kapuściane rolki to znakomite tradycyjne danie, które zadowoli zarówno miłośników wegetariańskiej kuchni, jak i tych, którzy szukają kulinarnych doznań. Te chrupiące rolki są nadziewane farszem z różnych składników, takich jak ryż, grzyby i przyprawy, które są zawinięte w cienkie liście kapusty. Po usmażeniu nabierają złocistego koloru i pysznego smaku. Często podawane są z dipem lub sosem, który podkreśla ich wyśmienity smak. Stanowią idealną przekąskę na różne wydarzenia towarzyskie lub rodzinne uroczystości.
Tomáš Rohlena