Krem ciecierzycy z grzybami i smażonym boczkiem

Krem ciecierzycy z grzybami i smażonym boczkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Z masła i mąki zrobimy jasną zasmażkę, którą rozcieczamy wywarem, dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą (kilka kawałków możemy zostawić do dekoracji) i…

Składniki, których potrzebujesz

1 puszka (420 g) cieciorki lub odpowiadająca ilość ugotowanej
2-3 borowiki lub inne twarde grzyby leśne
4 plastry pikantnego chudego boczku
1 łyżka masła + cienki plasterek
2 łyżki mąki
bulion warzywny
sól
natka pietruszki

Sposób przygotowania

Na patelni z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą następnie rozcieńczamy bulionem. Dodajemy ciecierzycę razem z jej zalewą (możemy odłożyć kilka kawałków do dekoracji) i gotujemy przez 20 minut.

Pozwólmy jej chwilę wystygnąć, a następnie miksujemy na gładki krem. Jeśli to konieczne, dodajemy sól do smaku.

Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, dodajemy większe kawałki grzybów, solimy je i dusimy, aż zmiękną.

Gotowe grzyby wyjmujemy, utrzymujemy je w cieple, a na patelni rumienimy kawałki boczku.

Zupę nalewamy na talerze, a jako dekorację kładziemy ciecierzycę, usmażony boczek, grzyby i pietruszkę.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krem ciecierzycy z grzybami i smażonym boczkiem

Krem z ciecierzycy z grzybami i podsmażonym boczkiem to pyszne i pożywne danie, które łączy smaki kuchni orientalnej z tradycyjnymi składnikami. Głównym składnikiem jest delikatny krem z ciecierzycy, który jest bogaty w białko i błonnik, co sprawia, że danie jest zdrowym wyborem. Grzybowa dodatka nadaje potrawie intensywny, ziemisty smak, podczas gdy podsmażony boczek przynosi chrupiący kontrast i słoność. To danie jest idealne jako przystawka lub lekka kolacja, która zachwyci nie tylko wegan, ale i miłośników mięsa.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (48 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: grzyby, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, łatwy, zupy, dla początkujących, smażenie, jesień, przepisy zimowe, zioła, uduszenie, kremowy

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Krem ciecierzycy z grzybami i smażonym boczkiem.

Dodaj komentarz