Makaron ryżowy z sosem pomidorowo-tunowym

Pokroimy cebulę i czosnek na małe kawałki i podsmażamy je na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, suszone pomidory i oliwki. Solimy i pieprzymy, a następnie gotujemy na małym ogniu.
Składniki, których potrzebujesz
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka posiekanych pomidorów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów
około 50 g czarnych oliwek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany do gotowania
sól
pieprz
szczypta cukru
nudle ryżowe
tarty parmezan
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory i oliwki.
Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i odsączonego tuńczyka i krótko gotujemy.
Makaron gotujemy według instrukcji. Sos słodzimy odrobiną cukru i w razie potrzeby solimy. Podajemy go z ugotowanym makaronem i posypujemy serem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron ryżowy z sosem pomidorowo-tunowym
Makaron ryżowy z sosem pomidorowo-tuńczykowym to pyszne danie, które łączy smaki Morza Śródziemnego i kuchni azjatyckiej. Makaron ryżowy ma delikatną teksturę, która doskonale współgra z bogatym i aromatycznym sosem pomidorowo-tuńczykowym. Sos ten jest pełen witamin dzięki dojrzałym pomidorom i składnikom odżywczym z kawałków tuńczyka, co czyni go pożywnym i smacznym daniem. Jest idealnym wyborem na szybki obiad lub kolację, którą pokochają wszyscy miłośnicy makaronów i ryb. Delektuj się tą wyjątkową kombinacją smaków!