Morawski wróbel

Morawski wróbel
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 90 minut
Porcje: 5

Morawski wróbel to tradycyjna potrawa, która jest powszechnie serwowana w restauracjach. Niezależnie od tego, czy jest podawany z kapustą, czy z duszoną szpinakiem, zawsze powinien mieć charakterystyczny smak, który nadaje mu tłustszy…

Składniki, których potrzebujesz

500 g wieprzowej łopatki
500 g wieprzowego brzuchu
50 g smalcu
20 g mąki pszennej
2 większe cebule
5 ząbków czosnku
kminek
sól

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na większe kawałki, cebulę smażymy na smalcu, potem dodajemy mięso, zmiażdżony czosnek, kminek i sól.

Smażymy szybko z każdej strony, dodajemy trochę wody, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 °C.

Po upieczeniu mięsa wyjmujemy je, dodajemy mąkę do sosu, krótko smażymy, a następnie wlewamy trochę wody i gotujemy przez chwilę.

Serwujemy z knedlikami bułczanymi lub ziemniaczanymi, a jako dodatek podajemy duszoną kapustę lub szpinak.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Morawski wróbel

Morawski wróbel to tradycyjne danie kuchni morawskiej, które składa się z pieczonego mięsa wieprzowego, zazwyczaj z karkówki lub łopatki. To danie charakteryzuje się soczystością i doskonałym smakiem, często podawane jest z kluskami i kapustą. Przygotowanie obejmuje marynowanie mięsa i pieczenie, co nadaje mu niepowtarzalny aromat. Morawski wróbel jest popularny podczas rodzinnych uroczystości i świąt, gdzie tradycyjnie delektuje się nim przy dobrych morawskich winach.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (165 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, słony, czeski, łatwy, piec, karnawał

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Morawski wróbel.

Dodaj komentarz