Naleśniki zapiekane z pieczarkami i kurczakiem

Naleśniki zapiekane z pieczarkami i kurczakiem
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Upieczemy naleśniki i pozostawimy je do ostygnięcia. Na oleju podsmażymy pokrojoną cebulę i dodajemy mięso. Doprawiamy do smaku. Por sparzamy na sitku i kroimy w plasterki.

Składniki, których potrzebujesz

Naleśniki
1/4 l mleka
100 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
Masa mięsna
30 dkg mięsa drobiowego
250 g świeżych pieczarek
1 cebula
1 por
1/2 kubka śmietany
sól
pieprz
papryka mielona
30 dkg startego sera Edam
1/2 kubka śmietany

Sposób przygotowania

Przygotujemy naleśniki, a następnie pozwolimy im ostygnąć.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy mięso. Doprawiamy przyprawami.

Do sitka wrzucamy sparzony por i pokrojone pieczarki, które następnie dodajemy do mięsa. Gotujemy, aż woda z składników odparuje, a potem wlewamy śmietanę. Krótko gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy je i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Tarty ser mieszamy z resztą śmietany i mieszankę kładziemy na naleśniki. Pieczemy, aż ser nabierze złotego koloru. Przed podaniem talerz ozdabiamy warzywami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Naleśniki zapiekane z pieczarkami i kurczakiem

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem to pyszne danie, które łączy delikatność naleśników z smakiem doskonale zapieczonego mięsa i grzybów. To danie jest idealne jako danie główne na obiad lub kolację, kiedy chcesz sobie zafundować coś wyjątkowego. Naleśniki są nadziewane marynowanym kurczakiem i podsmażonymi pieczarkami, co tworzy wspaniałą kombinację smaków. Całe danie następnie zapieka się z śmietaną i serem, dzięki czemu uzyskuje złotawą skórkę. Naleśniki są nie tylko smaczne, ale i sycące i zachwycą każdego miłośnika domowej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (46 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: kurczak, grzyby, mięso drobiowe, smażenie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, piec, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Naleśniki zapiekane z pieczarkami i kurczakiem.

Dodaj komentarz