Naleśniki zapiekane z pieczarkami i kurczakiem
Upieczemy naleśniki i pozostawimy je do ostygnięcia. Na oleju podsmażymy pokrojoną cebulę i dodajemy mięso. Doprawiamy do smaku. Por sparzamy na sitku i kroimy w plasterki.
Składniki, których potrzebujesz
Naleśniki
1/4 l mleka
100 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
Masa mięsna
30 dkg mięsa drobiowego
250 g świeżych pieczarek
1 cebula
1 por
1/2 kubka śmietany
sól
pieprz
papryka mielona
30 dkg startego sera Edam
1/2 kubka śmietany
Sposób przygotowania
Przygotujemy naleśniki, a następnie pozwolimy im ostygnąć.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy mięso. Doprawiamy przyprawami.
Do sitka wrzucamy sparzony por i pokrojone pieczarki, które następnie dodajemy do mięsa. Gotujemy, aż woda z składników odparuje, a potem wlewamy śmietanę. Krótko gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy je i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Tarty ser mieszamy z resztą śmietany i mieszankę kładziemy na naleśniki. Pieczemy, aż ser nabierze złotego koloru. Przed podaniem talerz ozdabiamy warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Naleśniki zapiekane z pieczarkami i kurczakiem
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem to pyszne danie, które łączy delikatność naleśników z smakiem doskonale zapieczonego mięsa i grzybów. To danie jest idealne jako danie główne na obiad lub kolację, kiedy chcesz sobie zafundować coś wyjątkowego. Naleśniki są nadziewane marynowanym kurczakiem i podsmażonymi pieczarkami, co tworzy wspaniałą kombinację smaków. Całe danie następnie zapieka się z śmietaną i serem, dzięki czemu uzyskuje złotawą skórkę. Naleśniki są nie tylko smaczne, ale i sycące i zachwycą każdego miłośnika domowej kuchni.
Tomáš Rohlena