Omelet z pora
Por leeks pokroimy w krążki i podsmażymy na tłuszczu, aż będą prawie miękkie. Następnie zalewamy lekko solonym jajkiem, które zmiksowaliśmy z mlekiem i mąką. Posypujemy...
Składniki, których potrzebujesz
4 pora
2 łyżki tłuszczu
4 jajka
około 3/4 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól
plasterek sera
2 łyżki posiekanej pietruszki
szczypiorek
koper (zimą rzeżucha)
Sposób przygotowania
Pokroimy pora na krążki i na patelni dusimy go na tłuszczu, aż stanie się miękki. Następnie wszystko zalewamy lekko solonymi jajkami, które roztrzepań z mlekiem i mąką. Na koniec posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku, aż uzyska złotawy kolor.
Omlet dzielimy na cztery części i posypujemy ziołami. Zamiast pora możemy użyć pokrojonej papryki w cienkie paski.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Omelet z pora
Omlet pory jest pyszne i zdrowe danie, które można łatwo przygotować w domu. Głównymi składnikami są por, jajka i przyprawy, które razem tworzą doskonały smak. Por nadaje omletowi delikatny, słodkawy aromat i jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. To danie jest idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Omlet porowy można wzbogacić o ser, zioła lub inne warzywa według gustu. To doskonały sposób, aby wprowadzić do diety więcej warzyw.
Tomáš Rohlena