Wieprzowina z wiosennym nadzieniem

Wieprzowina z wiosennym nadzieniem
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 50 minut
Porcje: 4

Wyśmienite wieprzowe ruloniki nadziewane wiosenną mieszanką z wędzonego mięsa i boćwiny na pewno zdobędą serca wszystkich miłośników mięsnych specjałów. Są doskonale…

Składniki, których potrzebujesz

2 większe plastry wieprzowego karku (lub udźca, czy łopatki)
100 ml białego wina
200 ml wędzonego wywaru
sól
mielony pieprz
1 kawałek masła
olej
Do nadzienia
1 bułka
1 garść pokrojonego wędzonego mięsa
1 garść szpinaku (lub mangolda, pokrzywy)
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 szczypta gałki muszkatołowej
pietruszka
szczypiorek
lubczyk
sól

Sposób przygotowania

Mięso jak najcieńej rozbijamy na dużą płat, dodajemy sól i pieprz.

Bułkę kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy wędzone mięso i kostki bułki, następnie przenosimy do miski, zalewamy śmietaną i wędzonym wywarem i zostawiamy, aby smaki się połączyły.

Na patelnię wkładamy szpinak, dodajemy łyżkę wody i pozwalamy mu zmniejszyć objętość. Następnie mieszamy z bułką i mięsem, dodajemy jajka, zioła, solimy i dokładnie mieszamy.

Na mięso nakładamy mieszankę, zawijamy, obwiązujemy sznurkiem lub mocujemy szpilkami.

Na patelni, którą możemy użyć w piekarniku, rozgrzewamy olej i szybko smażymy roladki ze wszystkich stron, aby się zrumieniły. Na koniec odkrywamy je i dopiekamy.

Zalewamy winem i wywarem, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, a w trakcie pieczenia kilka razy polewamy sosem.

Następnie odkrywamy i dopiekamy. Na koniec do sosu dodajemy kawałek masła dla złagodzenia.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina z wiosennym nadzieniem

Wieprzowina z wiosennym farszem to tradycyjne czeskie danie, które łączy soczyste mięso wieprzowe z smacznym farszem pełnym wiosennych ziół i warzyw. Ta pyszna kombinacja często przygotowywana jest na świątecznych stołach, szczególnie na Wielkanoc. Farsz zazwyczaj zawiera świeży chleb, jajka, cebulę i pietruszkę, co nadaje mu doskonały smak. Pieczona wieprzowina z farszem podawana jest z ziemniakami lub sałatką, co czyni ją wspaniałym daniem na rodzinne uroczystości lub specjalne okazje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (43 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, piec, zioła, wiosenny

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowina z wiosennym nadzieniem.

Dodaj komentarz