Proste wieprzowina-ziemniaki-kapusta

Proste wieprzowina-ziemniaki-kapusta
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 120 minut
Porcje: 4

Jednym z typowych czeskich potraw jest bez wątpienia knedlo-zelo-vepřo. Ale nie martwcie się, jego przygotowanie nie jest aż tak trudne. Według tego przepisu…

Składniki, których potrzebujesz

1 kg wieprzowiny (w całości)
4 cebule
600 g kapusty konserwowej
W razie potrzeby
mąka pszenna
kminek cały
cukier kryształ
papryka mielona
sos sojowy
olej
sól
pieprz mielony
Do podania
kluski (bułczane, ziemniaczane itp.)

Sposób przygotowania

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Drobno kroimy 3 cebule i umieszczamy je w naczyniu. Oczyszczone mięso kroimy na większe kawałki i kładziemy na cebuli.

Posypujemy papryką, dodajemy sos sojowy, solimy i pieprzymy, a następnie zalewamy wodą tak, aby mięso było zanurzone.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 °C i pieczemy, aż mięso zacznie delikatnie odchodzić. Co 15 minut dobrze jest sprawdzać i podlewać.

Kapustę wkładamy do garnka, posypujemy kminkiem, solimy, dodajemy trochę wody i gotujemy przez 20 minut. Następnie zagęszczamy mąką i pozwalamy, aby zgęstniało.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z odrobiną cukru, aż się zbrązowi. Wmieszamy ją w kapustę. Podajemy z kluskami ziemniaczanymi.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Proste wieprzowina-ziemniaki-kapusta

Proste wieprzowina z knedlami i kapustą to tradycyjne czeskie danie, które składa się z pieczonego mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty i knedlików. To sycące danie jest popularne nie tylko w domach, ale także w restauracjach w całej Republice Czeskiej. Wieprzowina z knedlami i kapustą często podawana jest z sosem z wytopów, który dodaje potrawie smakowego wymiaru. Kombinacja smaków mięsa, kiszonej kapusty i delikatnych knedlików tworzy doskonałe doznanie kulinarne. To idealny wybór dla miłośników czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (36 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, załączniki, piec, kiszona kapusta, przepisy zimowe, uduszenie, średnio-trudny, dodatki warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Proste wieprzowina-ziemniaki-kapusta.

Dodaj komentarz