Proste wieprzowina-ziemniaki-kapusta

Jednym z typowych czeskich potraw jest bez wątpienia knedlo-zelo-vepřo. Ale nie martwcie się, jego przygotowanie nie jest aż tak trudne. Według tego przepisu…
Składniki, których potrzebujesz
1 kg wieprzowiny (w całości)
4 cebule
600 g kapusty konserwowej
W razie potrzeby
mąka pszenna
kminek cały
cukier kryształ
papryka mielona
sos sojowy
olej
sól
pieprz mielony
Do podania
kluski (bułczane, ziemniaczane itp.)
Sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Drobno kroimy 3 cebule i umieszczamy je w naczyniu. Oczyszczone mięso kroimy na większe kawałki i kładziemy na cebuli.
Posypujemy papryką, dodajemy sos sojowy, solimy i pieprzymy, a następnie zalewamy wodą tak, aby mięso było zanurzone.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 °C i pieczemy, aż mięso zacznie delikatnie odchodzić. Co 15 minut dobrze jest sprawdzać i podlewać.
Kapustę wkładamy do garnka, posypujemy kminkiem, solimy, dodajemy trochę wody i gotujemy przez 20 minut. Następnie zagęszczamy mąką i pozwalamy, aby zgęstniało.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z odrobiną cukru, aż się zbrązowi. Wmieszamy ją w kapustę. Podajemy z kluskami ziemniaczanymi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Proste wieprzowina-ziemniaki-kapusta
Proste wieprzowina z knedlami i kapustą to tradycyjne czeskie danie, które składa się z pieczonego mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty i knedlików. To sycące danie jest popularne nie tylko w domach, ale także w restauracjach w całej Republice Czeskiej. Wieprzowina z knedlami i kapustą często podawana jest z sosem z wytopów, który dodaje potrawie smakowego wymiaru. Kombinacja smaków mięsa, kiszonej kapusty i delikatnych knedlików tworzy doskonałe doznanie kulinarne. To idealny wybór dla miłośników czeskiej kuchni.