Smażony kalafior z serem

Z kalafiora oddzielamy 8 różyczek, resztę, czyli środek, odkładamy na zupę. Płuczemy je w gorącej wodzie i zostawiamy do odsączenia. W międzyczasie przygotowujemy do…
Składniki, których potrzebujesz
1 kalafior i z niego 8 różyczek
2 jaja
100 g twardego startego sera
trochę mąki pszennej
bułka tarta
gałka muszkatołowa
olej
sól
Sposób przygotowania
Z kalafiora oddzielamy 8 różyczek, resztę, czyli środek, wykorzystamy do zupy. Różyczki dokładnie myjemy w gorącej wodzie i zostawiamy do odcieknięcia.
Najpierw do miski wkładamy jajka z małą ilością mąki, dobrze je ubijamy, następnie dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i starty ser, a wszystko dokładnie mieszamy.
Suszone różyczki solimy i zanurzamy w serze, potem obtaczamy w bułce tartej. Tak obtoczony kalafior wkładamy do głębokiego garnka, do którego włożyliśmy olej. Kiedy olej jest gorący, wkładamy kalafior do środka, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę do minimum, aby kalafior dokładnie się zaparzył i jednocześnie usmażył.
Smażymy je dłużej i w trakcie procesu ciągle obracamy, aby smażyły się równomiernie. Gdy są gotowe, zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy na wysokiej temperaturze.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Smażony kalafior z serem
Smażony kalafior z serem to ulubione danie, które łączy chrupkość smażonego kalafiora z pysznym smakiem topionego sera. Kalafior najpierw jest gotowany, następnie obtaczany w cieście i smażony na złoty kolor. Po usmażeniu dodaje się ser, który się topi i tworzy wspaniałą kombinację smaków. To danie jest idealne jako dodatek lub lekki danie główne, które przypadnie do gustu nawet najmłodszym smakoszom. Smażony kalafior z serem dobrze podaje się z świeżą sałatą lub dipem, co czyni go świetnym wyborem na każdą uroczystą kolację.