Soczewica na warzywach

Soczewica na warzywach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Soczewicę najpierw sprawdzamy, następnie przepłukujemy i zostawiamy na noc namoczoną w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na oleju. Na końcu smażenia…

Składniki, których potrzebujesz

350 g soczewicy
1 cebula
olej
2 łyżeczki garam masala
2 marchewki
2 grubsze plasterki selera
1 puszka krojonych pomidorów (450 g)
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
(mąka do zagęszczenia)
zielona pietruszka

Sposób przygotowania

Soczewicę dokładnie sprawdzamy, płuczemy i zostawiamy na noc namoczoną w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w małe kawałki i smażymy na oleju. Na koniec smażenia dodajemy garam masala i chwilę podsmażamy, aby przyprawy się uwolniły.

Ścieramy marchewkę i seler na drobno i razem smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę, pomidory w puszce i zalewamy wodą tak, aby poziom sięgał około 2 cm ponad soczewicę. Solimy, pieprzymy, dodajemy cukier, liść laurowy, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.

Od momentu, gdy mieszanka zacznie wrzeć, gotujemy 25-30 minut. W razie potrzeby możemy dodać wodę, ale tylko tak, aby pokrywała soczewicę. Jeśli potrawa jest zbyt płynna, możemy ją zagęścić łyżką mąki rozprowadzonej w małej ilości zimnej wody. Na koniec doprawiamy do smaku.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Soczewica na warzywach

Soczewica z warzywami to popularne danie kuchni czeskiej, które przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej diety. Główne składniki to soczewica, marchewka, seler i cebula, które są razem duszone, tworząc pyszny i pożywny mix. To danie jest bogate w białko i błonnik, co czyni je świetnym wyborem dla wegetarian. Soczewica z warzywami często podawana jest z świeżym chlebem lub jako dodatek do mięsa. Jest popularne nie tylko ze względu na swój smak, ale również z powodu prostoty przygotowania i dostępności składników.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (37 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Rośliny strączkowe
Tag: Warzywa, rośliny strączkowe, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, kolacja, tani, łatwy, dla początkujących, posiłki bezmięsne, jesień, przepisy zimowe, obiektyw

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Soczewica na warzywach.

Dodaj komentarz