Soczewkowe makarony z sosem parmezanowym

Na początku ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odcedź. Mięso pokrój w małe kawałki, posól, popieprz i dodaj bazylię oraz oregano. Czosnek...
Składniki, których potrzebujesz
400 g makaronów z czerwonej soczewicy
300 g mięsa z indyka (pierś)
2 łyżki masła
1 śmietana do ubijania
3 ząbki czosnku
2 garście startego parmezanu
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź.
Mięso pokrój na małe kawałki, posól, popieprz, a dodaj bazylię i oregano.
Posiekaj czosnek na drobne kawałki.
Na głębszej patelni rozpuść masło i smaż mięso na złoty kolor. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez około minutę. Następnie zalewaj mieszankę śmietaną i gotuj przez pięć minut, potem wmieszaj parmezan i pozwól mu się rozpuścić. Zdejmij z ognia, dopraw pietruszką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. (Osobiście nie doprawiałam, ser jest wystarczająco smaczny).
Dodaj makaron do gotowego sosu i serwuj. Na talerzu możesz przynajmniej ozdobić pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Soczewkowe makarony z sosem parmezanowym
Makaron z soczewicy z sosem parmezanowym jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Te makarony, wykonane z łuskanej soczewicy, mają bogaty orzechowy smak i świetną teksturę. Sos parmezanowy, przygotowany z wysokiej jakości parmezanu, śmietany i ziół, dodaje daniu kremowego i intensywnego smaku. Ten przepis jest nie tylko zdrowy, ale również szybki w przygotowaniu, idealny na smaczną kolację. Dodaj do tego świeże warzywa i masz kompletne i zrównoważone danie pełne pyszności!