Soczewkowe makarony z sosem parmezanowym

Soczewkowe makarony z sosem parmezanowym
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Porcje: 3

Na początku ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odcedź. Mięso pokrój w małe kawałki, posól, popieprz i dodaj bazylię oraz oregano. Czosnek...

Składniki, których potrzebujesz

400 g makaronów z czerwonej soczewicy
300 g mięsa z indyka (pierś)
2 łyżki masła
1 śmietana do ubijania
3 ząbki czosnku
2 garście startego parmezanu
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
sól
pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź.

Mięso pokrój na małe kawałki, posól, popieprz, a dodaj bazylię i oregano.

Posiekaj czosnek na drobne kawałki.

Na głębszej patelni rozpuść masło i smaż mięso na złoty kolor. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez około minutę. Następnie zalewaj mieszankę śmietaną i gotuj przez pięć minut, potem wmieszaj parmezan i pozwól mu się rozpuścić. Zdejmij z ognia, dopraw pietruszką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. (Osobiście nie doprawiałam, ser jest wystarczająco smaczny).

Dodaj makaron do gotowego sosu i serwuj. Na talerzu możesz przynajmniej ozdobić pietruszką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Soczewkowe makarony z sosem parmezanowym

Makaron z soczewicy z sosem parmezanowym jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Te makarony, wykonane z łuskanej soczewicy, mają bogaty orzechowy smak i świetną teksturę. Sos parmezanowy, przygotowany z wysokiej jakości parmezanu, śmietany i ziół, dodaje daniu kremowego i intensywnego smaku. Ten przepis jest nie tylko zdrowy, ale również szybki w przygotowaniu, idealny na smaczną kolację. Dodaj do tego świeże warzywa i masz kompletne i zrównoważone danie pełne pyszności!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Włoski
Tag: mięso drobiowe, makaron, smażenie, gotowanie, obiad, zwykły dzień, kolacja, wymagający, wymagający, zioła, mięso z indyka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Soczewkowe makarony z sosem parmezanowym.

Dodaj komentarz