Wołowe policzki w czerwonym winie z ziołami

Wołowe policzki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, marchew i pietruszkę w półplasterki, a seler w…
Składniki, których potrzebujesz
około 1 kg wołowych policzków
sól
mielony pieprz
mąka pszenna do obtoczenia policzków
3 łyżki oleju
50 g słoniny
1 duża cebula
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 ząbków czosnku
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek pieprzu całego
plasterek cytryny ze skórą o grubości około ½ cm
0,5-0,75 litra dobrego czerwonego wina
około ½ l bulionu wołowego (może być kostka rosołowa i woda, jeśli nie mamy bulionu)
plasterek schłodzonego masła o grubości około 2 cm
do doprawienia niektórzy używają odrobiny cukru – według smaku
Sposób przygotowania
Wołowe policzki myjemy i dzielimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i pietruszkę w półksiężyce, seler w kostkę, a boczek także w kostkę. Piec nagrzewamy do 180 stopni.
Policzki z obu stron solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy je na oleju w garnku, aż się zrumienią, a następnie wyjmujemy. Do tłuszczu dodajemy pokrojony boczek, smażymy cebulę i warzywa korzeniowe, mieszając, aż wydobędą aromat. Następnie przez chwilę podsmażamy czosnek. Smażone policzki wracają z powrotem do garnka, dodajemy zioła, przyprawy, cytrynę i zalewamy winem. Gotujemy przez około 15 minut, następnie dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 45 do 60 minut duszenia w temperaturze 180 stopni. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar płynu nieco odparował, a policzki lekko się zrumieniły.
Gdy policzki są miękkie, wyjmujemy je, a do sosu dodajemy dużą zimną kostkę masła, którą pozwalamy się rozpuścić. Następnie wyjmujemy ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i resztki skórki cytrynowej, ewentualnie też zioła (ja zazwyczaj je zostawiam). Sos zwykle nie wymaga dalszej obróbki, ale kto chce, może go doprawić solą, pieprzem lub trochę osłodzić. Policzki wracamy z powrotem do sosu, aby się podgrzały, i podajemy je z purée ziemniaczanym lub ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowe policzki w czerwonym winie z ziołami
Wołowe policzki w czerwonym winie z ziołami to elegancka i smaczna potrawa, która zadowoli każdego miłośnika mięsa. Powoli duszone policzki energicznie przejmują aromat czerwonego wina, ziół i przypraw, co tworzy bogaty i niezapomniany smak. Danie to jest idealne na specjalne okazje lub rodzinne święta, ponieważ doskonale komponuje się z świeżym chlebem lub kluskami ziemniaczanymi. W połączeniu z pysznym sosem wołowe policzki staną się gwiazdą wieczoru i przyniosą do waszego stołu czar francuskiej kuchni.