Wołowy rolad z sosem grzybowym

Wołowy rolad z sosem grzybowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Z wołowiny według własnego wyboru przygotowujemy rostbef lub możemy go od razu kupić. Wyższą część rostbefu delikatnie rozbijamy przez folię, a następnie solimy.

Składniki, których potrzebujesz

około 800-900 g wołowiny w plastrach
sól
pieprz
2 starsze bułki
15 g suszonych grzybów
70 ml mleka
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa do smaku
listki tymianku (rozmarynu) do smaku
około 100 g bekonu (lub innej słoniny)
Dalej
80 g wędzonego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
35 g suszonych grzybów
zioła do smaku

Sposób przygotowania

Z mięsa wołowego według własnego wyboru przygotowujemy płat, który jeśli nie będzie gotowy, możemy zakupić. Wyższą część płata ostrożnie rozbijamy przez folię. Płat solimy, pieprzymy i kładziemy na nim plasterki boczku. Na boczek równomiernie nakładamy farsz, a następnie płat mocno zwijamy w roladę. Po zawinięciu jeszcze roladę wzmacniamy sznurkiem.

Na farsz bierzemy starsze bułki, które kroimy na małe kosteczki i skrapiamy je mlekiem lub wodą z namoczonych grzybów, aby dobrze nasiąkły. Następnie przyprawiamy kwiatem muszkatułowym, solą, pieprzem, czosnkiem i świeżymi liśćmi tymianku lub rozmarynu według własnego gustu. Na koniec dodajemy pokrojone i wcześniej namoczone grzyby oraz jajka.

Na drobno pokrojonym słoninie podsmażamy na szklisto drobno posiekaną cebulę, a do nich ze wszystkich stron opiekamy przygotowaną nadzianą roladę. Ci, którzy chcą, mogą przed smażeniem obtoczyć roladę w mące. Po usmażeniu rolady dodajemy do cebuli krótko podsmażone suszone grzyby, posiekany czosnek i zioła według smaku, mieszamy i wlewamy około pół litra bulionu.

Ruladę gotujemy pod przykryciem w garnku na płycie lub w zakrytym naczyniu w piekarniku, aż mięso zmięknie, co trwa około 1,5 do 2 godzin. W razie potrzeby podlewamy i przewracamy. Kto chce, może przyspieszyć duszenie w szybkowarze.

Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy roladę i zostawiamy ją na chwilę do odpoczynku. Następnie usuwamy sznurek. Sos doprowadzamy do pożądanej objętości, zagęszczamy go za pomocą zasmażki lub zasmażki i krótko gotujemy. Możemy go jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Roladę kroimy ostrym nożem na plastry i serwujemy z ryżem, kluskami, ziemniakami, gnocchi lub sosem grzybowym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowy rolad z sosem grzybowym

Wołowa rolada z sosem grzybowym to znakomite danie, które zdobywa serca wielu smakoszy. Rolada składa się z delikatnego mięsa wołowego, starannie nadziewanego aromatycznymi ziołami i grzybami. Po upieczeniu podawana jest z pysznym sosem grzybowym, który nadaje potrawie bogaty smak i aromat. Ta kombinacja jest idealna na rodzinne uroczystości lub świąteczne obiady, kiedy chcecie uszczęśliwić swoich bliskich. Wołowa rolada z sosem grzybowym jest nie tylko smaczna, ale i wizualnie atrakcyjna, co czyni ją perfekcyjnym wyborem na każdą okazję.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (27 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wołowina
Tag: wołowina, smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, przepisy zimowe, wymagający, wymagający, zioła, uduszenie, imprezy i uroczystości

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wołowy rolad z sosem grzybowym.

Dodaj komentarz