Stek wieszakowy (wiewiórka) z sosem z jeżyn

Steki w temperaturze pokojowej smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Szczegółowy opis przygotowania steka znajdziesz w podanym przepisie.
Składniki, których potrzebujesz
2 steki hanger
gruba sól
pieprz
Na sos
garść świeżych jeżyn (ewentualnie około 4 łyżki dżemu z jeżyn, w tym przypadku nie dodajemy cukru)
gałązka tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżka demi glace lub żelatynowego bulionu wołowego
100 ml wina (białego lub czerwonego)
kawałek masła
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Steki, które mają temperaturę pokojową, smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
Dodatkowe informacje o tym, jak przygotować stek, znajdziesz w przepisie podanym w uwagach.
Usuwamy, zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia, podczas gdy przygotowujemy sos.
Na patelnię wkładamy kawałek masła, brązowy cukier, jeżyny i tymianek i pozwalamy to skarmelizować.
Następnie dodajemy krem balsamiczny, mieszamy, podlewamy winem i dodajemy demi glace lub żelowy bulion. Pozwalamy mieszance gotować się, aż jeżyny zmiękną. Potem jeżyny rozgniatamy i wszystko przetrzymujemy przez sitko, aby usunąć nasiona.
Wrzucamy mieszankę z powrotem na patelnię, gotujemy, aż osiągnie pożądaną konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kawałek zimnego masła dla złagodzenia. Steki solimy i pieprzymy, a następnie podajemy na podgrzanym talerzu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Stek wieszakowy (wiewiórka) z sosem z jeżyn
Stek wiesiołkowy, znany również jako "wiewiórka", to soczysty i smaczny kawałek wołowiny, pozyskiwany z okolicy przepony. Jest popularny ze względu na swoje bogate smaki i delikatną teksturę. Podawany z sosem jeżynowym, który dodaje daniu przyjemnej słodyczy i kwasowości, stał się ulubionym wyborem dla miłośników mięsa. Jeżyny, gotowane z balsamico i przyprawami, tworzą orzeźwiający kontrast z pełnią smaku steku. To danie jest idealne na specjalne okazje lub wykwintne kolacje, które zachwycą każdego gościa.