Stek wieszakowy (wiewiórka) z sosem z jeżyn

Stek wieszakowy (wiewiórka) z sosem z jeżyn
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Steki w temperaturze pokojowej smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Szczegółowy opis przygotowania steka znajdziesz w podanym przepisie.

Składniki, których potrzebujesz

2 steki hanger
gruba sól
pieprz

Na sos
garść świeżych jeżyn (ewentualnie około 4 łyżki dżemu z jeżyn, w tym przypadku nie dodajemy cukru)
gałązka tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżka demi glace lub żelatynowego bulionu wołowego
100 ml wina (białego lub czerwonego)
kawałek masła
pieprz
sól

Sposób przygotowania

Steki, które mają temperaturę pokojową, smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.

Dodatkowe informacje o tym, jak przygotować stek, znajdziesz w przepisie podanym w uwagach.

Usuwamy, zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia, podczas gdy przygotowujemy sos.

Na patelnię wkładamy kawałek masła, brązowy cukier, jeżyny i tymianek i pozwalamy to skarmelizować.

Następnie dodajemy krem balsamiczny, mieszamy, podlewamy winem i dodajemy demi glace lub żelowy bulion. Pozwalamy mieszance gotować się, aż jeżyny zmiękną. Potem jeżyny rozgniatamy i wszystko przetrzymujemy przez sitko, aby usunąć nasiona.

Wrzucamy mieszankę z powrotem na patelnię, gotujemy, aż osiągnie pożądaną konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kawałek zimnego masła dla złagodzenia. Steki solimy i pieprzymy, a następnie podajemy na podgrzanym talerzu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Stek wieszakowy (wiewiórka) z sosem z jeżyn

Stek wiesiołkowy, znany również jako "wiewiórka", to soczysty i smaczny kawałek wołowiny, pozyskiwany z okolicy przepony. Jest popularny ze względu na swoje bogate smaki i delikatną teksturę. Podawany z sosem jeżynowym, który dodaje daniu przyjemnej słodyczy i kwasowości, stał się ulubionym wyborem dla miłośników mięsa. Jeżyny, gotowane z balsamico i przyprawami, tworzą orzeźwiający kontrast z pełnią smaku steku. To danie jest idealne na specjalne okazje lub wykwintne kolacje, które zachwycą każdego gościa.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (59 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wołowina
Tag: wołowina, owoce, sosy, smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, wymagający, wymagający

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Stek wieszakowy (wiewiórka) z sosem z jeżyn.

Dodaj komentarz