Szpinak

Szpinak
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 1

Co powiesz na spróbowanie szpinaku? Bez względu na to, czy z świeżych liści, czy z mrożonego przecieru, szpinak jest przygotowywany w czeskich domach od wielu lat i każdy ma…

Składniki, których potrzebujesz

1 paczka przecieru szpinakowego
2 łyżki mąki gruboziarnistej
1 jajko
odrobina mleka
świeżo mielony pieprz
sól
3-4 ząbki czosnku
1 cebula (duża)
50 g boczku

Sposób przygotowania

Pokrój boczek na małe kostki i cebulę na drobno.

Na oleju usmaż boczek, a następnie dodaj cebulę. Kiedy cebula zezłoci, wsyp mąkę i wymieszaj, aby stworzyć zasmażkę.

Najpierw przygotuj mleko, a gdy mąka się zrumieni, powoli dodawaj mleko i ugotuj z tego gęstą papkę.

Dodaj trochę szpinaku - małą porcję rozmrożonego.

Podczas gdy szpinak się podgrzewa (uważaj, aby się nie przypalił, mieszaj regularnie), obierz czosnek i go zgnieć, a następnie dodaj go do szpinaku. Posól i popieprz, a gdy szpinak dobrze się podgrzeje, wmieszaj w niego jajka i jeszcze chwilę podgrzej.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szpinak

Szpinak to warzywo liściaste, które jest bogate w składniki odżywcze i witaminy, zwłaszcza witaminę K, witaminę A oraz żelazo. Może być spożywane na surowo w sałatkach lub gotowane, gdy zachowuje większość swoich korzystnych substancji. Szpinak jest często używany jako składnik różnych potraw, takich jak smoothie, sosy czy nadzienia do lasagne i ciast. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi jest popularny nie tylko wśród osób dbających o zdrowie, lecz także wśród dzieci, gdy jest odpowiednio przygotowany. Szpinak ma również właściwości antybakteryjne i wspomaga zdrowie oczu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (36 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Dodatek do dań
Tag: Warzywa, obiad, szybki, zwykły dzień, słony, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, załączniki, smażenie, uduszenie, dodatki warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Szpinak.

Dodaj komentarz