Szpinakowa kieszeń

Szpinakowa kieszeń
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Najpierw pozwolę rozmrozić paczkę szpinaku, a następnie odleję nadmiar wody. Następnie dodam wszystkie pozostałe składniki do miski i przygotuję ciasto. Powinno…

Składniki, których potrzebujesz

1 mrożony szpinakowy puree
1 jajko
6 średnich ząbków czosnku
1 większa cebula
około 2 łyżki mleka
5 łyżek mąki pszennej
na grubo starty 1 duży ziemniak
sól
pieprz
oregano
bułka tarta według potrzeb do zagęszczenia
twardy ser
ketchup

Sposób przygotowania

Najpierw pozwolę paczce szpinaku rozmrozić i odleję nadmiar wody. Następnie dodam do miski resztę składników i wymieszam ciasto, które powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na placki ziemniaczane. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, trochę je rozrzedzę mlekiem. Placki smażę z obu stron, z tej ilości powstanie 4 do 5 dużych kawałków. Gdy jedna strona placka jest złocista, przewracam go, posypuję gotową stronę startym serem i skrapiam ketchupem. Usmażę także drugą stronę, a po wyjęciu z patelni składam na pół.

Jeśli nie jemy wegetariańsko i chcemy mieć bogatszy i droższy obiad, możemy napełnić kieszeń szpinakową różnymi mieszankami mięsnymi, znakomicie smakuje również z wątróbką drobiową. Jako dodatek podajemy gotowane ziemniaki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szpinakowa kieszeń

Szpinakowa kieszonka to pyszne danie, które zadowoli wszystkich miłośników zielonych potraw. To danie zazwyczaj składa się z chrupiącego ciasta wypełnionego delikatnie przetworzonym szpinakiem, często uzupełnionego o miękki ser lub zioła. To doskonały wybór dla wegetarian i ma doskonałe wartości odżywcze, bogate w witaminy i minerały. Szpinakowa kieszonka często podawana jest jako danie główne lub jako smaczna przekąska, idealna na różne okazje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: obiad, łatwy, zwykły dzień, tani, łatwy, posiłki bezmięsne, smażenie, wegetariański, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Szpinakowa kieszeń.

Dodaj komentarz