Szybkie kluseczki serowe - wkładka do zupy

Cebulę drobno kroimy i krótko smażymy na rozgrzanym maśle, ale nie powinna zbrązowieć. Następnie zostawiamy ją do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy bułkę na małe kawałki.
Składniki, których potrzebujesz
1 mała cebula
30 g masła
1 bułka
2 łyżki mleka
1 jajko
50 g sera Edam (Primátor)
1 cm kawałek marchwi
1 łyżeczka szczypiorku (natki pietruszki)
1/2 łyżeczki soli
mielony biały pieprz
około 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Cebulę drobno kroimy i smażymy na roztopionym maśle, ale nie zapominamy smażyć jej do brązowego koloru. Następnie zostawiamy ją do ostygnięcia.
W międzyczasie kroimy bułkę na drobne kosteczki i namaczamy ją w mleku ze ubitym jajkiem.
Ścieramy ser i marchewkę, siekamy szczypiorek i wszystko dodajemy do napęczniałej bułki. Następnie delikatnie mieszamy z lekko ostygłą cebulą, solą, pieprzem i mieloną papryką, a całość dobrze mieszamy. Na koniec, w razie potrzeby, dodajemy bułkę tartą, ponownie mieszamy i zostawiamy na chwilę do odpoczynku. Jeśli nie jesteśmy pewni gęstości ciasta, możemy dla prób ugotować dwa knedliczki i w zależności od wyniku dostosować masę.
Knedliczki możemy dodawać bezpośrednio do wywaru. Gdy są gotowe, wkładamy je do wrzącej zupy i pozwalamy im gotować się powoli przez około 5 minut, co może się różnić w zależności od wielkości knedliczków. Serowe knedliczki są świetne zarówno do wywarów, jak i do białych zup, takich jak kalafiorowa czy rzodkiewkowa.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybkie kluseczki serowe - wkładka do zupy
Serowe kluseczki szybkie są doskonałym dodatkiem do zupy, który nada daniom pyszny smak i przyjemną teksturę. Te kluseczki łatwo przygotować z kilku podstawowych składników, takich jak ser, jajka i mąka. Są idealne na chwile, kiedy chcesz szybko ulepszyć swoją ulubioną zupę. Wystarczy je ugotować w wrzącej wodzie, a w ciągu kilku minut masz na talerzu smaczną i sycącą zagrychę. Serowe kluseczki są ulubionym wyborem dla całej rodziny.