Wieprzowe szaszłyki na grilla

Pogoda się poprawia, dlatego to idealny czas na rozpalanie grilla i cieszenie się chwilami z przyjaciółmi, podczas których nie powinno zabraknąć pysznych smakołyków.
Składniki, których potrzebujesz
1,5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki)
1 główka czosnku
1 opakowanie przyprawy do grillowania
300 ml oleju
1 kg cebuli
1/2 kg boczku (wg smaku)
świeży chleb
warzywa wg smaku
przyprawy wg smaku
Sposób przygotowania
Obieramy ząbki czosnku i przeciskamy je przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy całe przyprawy do grilla i chwilę smażymy.
Dodajemy czosnek, chwilę go smażymy, a następnie odkładamy z ognia. Wszystko robimy stale mieszając. Pozwalamy temu powoli ostygnąć.
Karkówkę kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i wkładamy do ciepłej marynaty. Dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso przygotowujemy dzień przed grillowaniem, przechowujemy je w chłodniejszym miejscu. Dłuższe marynowanie oznacza intensywniejszy smak mięsa.
Godzinę przed grillowaniem przygotowujemy szaszłyki. Obieramy cebulę i kroimy ją na kawałki. Boczek kroimy na mniejsze części. Warzywa również kroimy w kostkę.
Składniki kolejno nabijamy na patyczki i każdy szaszłyk zawijamy w folię aluminiową.
Grillujemy na ruszcie, pod którym jest tylko ciepło z żarzących się węgli. Po pół godzinie zdejmujemy folię i grillujemy szaszłyki przez około 15 minut, aż zmiękną i zyskają złoty kolor.
Serwujemy z świeżym pieczywem, sałatą i sosami do grillowania.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowe szaszłyki na grilla
Szaszłyki wieprzowe na grillu to ulubiona potrawa, która zadowoli każdego miłośnika mięsa. Soczyste kawałki wieprzowiny są marynowane w aromatycznych ziołach i przyprawach, które nadają potrawie niepowtarzalny smak. Możemy je uzupełnić kawałkami warzyw, takimi jak papryka, cebula czy cukinia, co dodaje koloru i wartości odżywczych. Grillowanie szaszłyków na letniej imprezie w ogrodzie to świetna okazja, aby cieszyć się atmosferą w towarzystwie przyjaciół i rodziny, delektując się pysznymi grillowanymi specjałami.