Wieprzowina na kapuście i piwie

Wieprzowina na kapuście i piwie
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym na tłuszczu podsmażamy kawałek słoniny, z łopatki usuwamy skórę i kości, kroimy na większe kawałki i posypujemy mąką. Mięso…

Składniki, których potrzebujesz

ładny kawałek wieprzowego brzucha
500 g kiszonej kapusty (odcedzonej i przepłukanej)
300 ml piwa
1 cebula
słonina
mąka pszenna
słodka papryka
pieprz
sól
kminek

Sposób przygotowania

Na patelni lub w brytfannie podsmażamy pokrojoną w kostkę słoninę, z karkówki usuwamy skórę i kości, a mięso kroimy na większe kawałki i posypujemy mąką.

Mięso podsmażamy na słoninie tak, aby się zrumieniło, następnie wyjmujemy je z garnka i na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.

Następnie zalewamy piwem, rozpuszczamy przypieczenia i dodajemy kapustę.

Mięso solimy, przyprawiamy pieprzem, papryką i kminkiem, dodajemy do niego także sos z pieczenia i dusimy lub pieczemy przez około 40 minut, aż będzie miękkie.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina na kapuście i piwie

Wieprzowina na kapuście i piwie to tradycyjna czeska potrawa, która łączy smaki wieprzowego mięsa i kiszonej kapusty. Mięso zazwyczaj gotuje się na wolnym ogniu, aż zmięknie, a następnie podaje się z delikatnie przyprawioną kapustą. Piwo nadaje daniu wyjątkowy aromat i smak, który doskonale komponuje się z kwaskowatością kapusty. To danie jest idealne na chłodne dni i zazwyczaj serwowane jest z kluskami, które pochłaniają sos. Wieprzowina na kapuście i piwie jest popularnym wyborem nie tylko w domach, ale także w restauracjach w całej Czechach.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (43 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, czeski, łatwy, piec, kiszona kapusta, smażenie, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowina na kapuście i piwie.

Dodaj komentarz