Wieprzowina na kapuście i piwie
Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym na tłuszczu podsmażamy kawałek słoniny, z łopatki usuwamy skórę i kości, kroimy na większe kawałki i posypujemy mąką. Mięso…
Składniki, których potrzebujesz
ładny kawałek wieprzowego brzucha
500 g kiszonej kapusty (odcedzonej i przepłukanej)
300 ml piwa
1 cebula
słonina
mąka pszenna
słodka papryka
pieprz
sól
kminek
Sposób przygotowania
Na patelni lub w brytfannie podsmażamy pokrojoną w kostkę słoninę, z karkówki usuwamy skórę i kości, a mięso kroimy na większe kawałki i posypujemy mąką.
Mięso podsmażamy na słoninie tak, aby się zrumieniło, następnie wyjmujemy je z garnka i na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.
Następnie zalewamy piwem, rozpuszczamy przypieczenia i dodajemy kapustę.
Mięso solimy, przyprawiamy pieprzem, papryką i kminkiem, dodajemy do niego także sos z pieczenia i dusimy lub pieczemy przez około 40 minut, aż będzie miękkie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina na kapuście i piwie
Wieprzowina na kapuście i piwie to tradycyjna czeska potrawa, która łączy smaki wieprzowego mięsa i kiszonej kapusty. Mięso zazwyczaj gotuje się na wolnym ogniu, aż zmięknie, a następnie podaje się z delikatnie przyprawioną kapustą. Piwo nadaje daniu wyjątkowy aromat i smak, który doskonale komponuje się z kwaskowatością kapusty. To danie jest idealne na chłodne dni i zazwyczaj serwowane jest z kluskami, które pochłaniają sos. Wieprzowina na kapuście i piwie jest popularnym wyborem nie tylko w domach, ale także w restauracjach w całej Czechach.
Tomáš Rohlena