Zupa dyniowa

Na jesienną dekorację byłoby szkoda używać dyni hokkaido, ponieważ można ją wykorzystać w kuchni w całości, łącznie ze skórką. Z tej dyni można przygotować…
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki masła
1 kg dyni hokkaido
5 mniejszych ziemniaków
1,5 l bulionu (lub woda i 2 kostki bulionu warzywnego)
sól
pieprz mielony
kminek mielony
sos chili
250 ml mleka
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Najpierw wydobywamy nasiona z dyni, a ziemniaki obieramy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę dynię z ziemniakami, doprawiamy przyprawami i solą, zalewamy wodą, dodajemy kostki bulionowe i gotujemy, aż będą miękkie.
Gdy masa jest gładka, wyłączamy płytę grzewczą, dodajemy mleko i za pomocą blendera zanurzeniowego dokładnie miksujemy wszystko.
Doprawiamy według uznania sosem chili i jeszcze chwilę gotujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa dyniowa
Zupa dyniowa to pyszne i pożywne danie, idealne na chłodne jesienne dni. Ta zupa przygotowywana jest ze świeżej dyni, cebuli, czosnku i różnych przypraw, takich jak imbir czy gałka muszkatołowa, które nadają jej unikalny smak. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a dzięki swojej kremowej konsystencji doskonale rozgrzewa. Można ją podawać z kawałkiem chleba lub grzankami dla idealnego doświadczenia. Zupa dyniowa jest popularna nie tylko wśród wegetarian, ale także wśród tych, którzy chcą się cieszyć czymś zdrowym i smacznym.