Wołowina duszona w musztardzie

Wołowina duszona w musztardzie
Czas przygotowania: 100 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 3

Obieramy cebulę i kroimy ją na większe kawałki. Łopatkę kroimy na plastry lub kawałki. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso z cebulą, a następnie dodajemy sól.

Składniki, których potrzebujesz

300 g wołowego gulaszu
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka gorczycy stołowej
sól
100 ml wody
1-2 łyżeczki gorczycy gruboziarnistej
2 łyżeczki słodkiego ketchupu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka sosu sojowego

Sposób przygotowania

Obraną cebulę grubo siekamy. Łopatkę kroimy na plastry lub kawałki. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso z cebulą, a następnie dodajemy sól.

Dodajemy wodę, czosnek i pełnotłustą musztardę. Czasami mieszamy i podlewamy, aż mięso zmięknie.

Do zimnej wody mieszamy grubą musztardę, ketchup, skrobię i sos sojowy. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do mięsa i krótko gotujemy. Podajemy z gotowanym makaronem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowina duszona w musztardzie

Wołowy łokieć na musztardzie to doskonałe czeskie danie, które zadowoli miłośników mięsa i intensywnych smaków. Łokieć, powoli gotowany do miękkości, jest wzbogacony o wyrazistą musztardę, która nadaje mu niepowtarzalny pikantny posmak. Ten przepis często obejmuje również aromatyczne warzywa, takie jak marchew i cebula, oraz zioła, które podkreślają smak potrawy. Podawane jest najczęściej z knedlikami lub ziemniakami, które doskonale wchłaniają sos. Wołowy łokieć na musztardzie to idealny wybór na rodzinną uroczystość lub niedzielny obiad.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (42 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wołowina
Tag: wołowina, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wołowina duszona w musztardzie.

Dodaj komentarz