Wołowe policzki w winie

Wołowe policzki w winie
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 90 minut
Porcje: 4

Wołowe policzki na pierwszy rzut oka zbytnio nie przyciągają uwagi. Zdeněk Pohlreich jednak uczynił je sławnymi swoim ulubionym przepisem z czerwonym winem. Chodzi o...

Składniki, których potrzebujesz

700 g wołowych policzków (przybliżona waga)
50 g boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
wołowy bulion
200 ml jakościowego czerwonego wina
liść laurowy
rozmaryn
tymianek
natka pietruszki
mąka pszenna
słonina
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Policzki kroimy na większe kawałki, solimy je, pieprzymy i dokładnie obtaczamy w mące, a następnie smażymy na smalcu ze wszystkich stron.

Mięso wyjmujemy, a na tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę i boczek.

Mięso wracamy z powrotem do garnka, dodajemy pokrojoną czosnek, liść laurowy i pęczek ziół. Następnie wszystko zalewamy winem i wywarem i pod przykryciem dusimy, aż mięso zmięknie, co zajmuje około 90 minut. Mąka powinna pomóc zagęścić sos.

Jeśli dla kogoś sos w trakcie duszenia wydaje się zbyt rzadki, można ostrożnie dodać 2 łyżeczki mąki rozpuszczonej w 100-150 ml zimnego wywaru i gotować jeszcze przez chwilę.

Podajemy z puree ziemniaczanym. Przed podaniem można sos przelać przez sitko.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowe policzki w winie

Wołowe policzki w winie to delikatne danie, które zyskuje coraz większą popularność. Te soczyste mięsa powoli duszone są w czerwonym winie z ziołami i warzywami, co nadaje im bogaty smak i delikatną teksturę. Potrawa jest idealna na zimowe wieczory, kiedy rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Podawana jest najczęściej z ziemniaczanymi lub warzywnymi dodatkami, które doskonale uzupełniają jej intensywny smak. Wołowe policzki w winie to świetny wybór dla miłośników jakościowej gastronomii.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (37 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wołowina
Tag: wołowina, smażenie, obiad, łatwy, święto / niedziela, słony, czeski, łatwy, przepisy zimowe, zioła, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wołowe policzki w winie.

Dodaj komentarz