Wołowy roladek w marchwi

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne błony i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle razem z oliwą z oliwek.
Składniki, których potrzebujesz
800 g chudego mięsa wołowego (najlepiej "wałek")
3 większe cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
około 1 l bulionu wołowego (lub 2 kostki żelatynowego bulionu wołowego - używam Knorr)
400 g mrożonych mini marchewek (użyłam Nowaco)
2 liście laurowe
sól
pieprz
2-3 łyżki płatków owsianych (w zależności od tego, jak kto lubi gęsty sos)
150 ml śmietany 12% do gotowania
woda w razie potrzeby
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i osuszamy, następnie usuwamy ewentualne błony i kroimy na kostki. Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle z oliwą, aż stanie się złotobrązowa. Dodajemy mięso i pozwalamy mu się przesmażyć, potem mieszamy z przecierem pomidorowym, liśćmi laurowymi, delikatnie solimy i pieprzymy. Zalewamy wywarem lub wodą (jeśli użyjemy wody, dodajemy buliony i solimy ostrożnie) i zostawiamy pod przykryciem do wolnego gotowania przez około 90 minut. Po około 75 minutach gotowania możemy dodać mrożone mini marchewki.
Płatki zalewamy śmietaną i zostawiamy na około 15 minut, aby zmiękły, następnie miksujemy je blenderem na gładką masę. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, możemy ją rozrzedzić śmietaną lub wodą. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy mieszankę do garnka z sosem, marchewką i mięsem i jeszcze chwilę gotujemy. Sos ładnie zgęstnieje nawet bez mąki i jest gotowy do podania.
Świetnym dodatkiem jest ryż lub ziemniaki przygotowane na pure lub gotowane. Na zdjęciu widać puree ziemniaczane z masłem i pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowy roladek w marchwi
Wołowy roladka w marchwi to tradycyjna czeska potrawa, która łączy smaczne mięso wołowe z delikatnymi warzywami. Danie to zazwyczaj przygotowuje się z plastrów mięsa wołowego, które są nadziewane przyprawami i warzywami. Po zapieczeniu podaje się z sosem marchewkowym, który nadaje potrawie przyjemnie słodkawy smak. Wołowy roladka w marchwi to idealny wybór na rodzinne obiady, zapewniający bogate i sycące pobudzenie, które zachwyci każdego miłośnika czeskiej kuchni.