Zapieczone ziemniaki z boczkiem

Najpierw gotujemy ziemniaki w skórce, następnie pozwalamy im ostygnąć, obieramy i kroimy. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki.
Składniki, których potrzebujesz
800-1000 g ziemniaków
6 jajek (3 ugotowane na twardo)
200 g boczku angielskiego
2 cebulki dymki
1 duża cebula
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie leftujemy do ostygnięcia, obieramy i kroimy na kawałki.
Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki, a dymkę w krążki.
Gotowane jajka kroimy w plasterki i wszystko mieszamy w naczyniu żaroodpornym.
Dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy, a następnie całość zalewamy oliwą z oliwek. Dokładnie mieszamy, zalewamy trzema roztrzepanymi jajkami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż uzyska złotawy kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapieczone ziemniaki z boczkiem
Zapiekane ziemniaki z boczkiem są ulubionym daniem, które zadowoli nie tylko miłośników ziemniaków. Ta pyszna receptura łączy delikatny smak ziemniaków z chrupiącym boczkiem, tworząc doskonałą harmonię smaków. Ziemniaki zazwyczaj kroi się w plastry, miesza z śmietaną, serem i przyprawami, a następnie dodaje boczek. Następnie wszystko zapieka się na złoto w piekarniku. Efektem jest sycące i smaczne danie, idealne na rodzinne kolacje lub uroczystości. Zazwyczaj podaje się je jako dodatek lub danie główne i z pewnością zdobędzie serca każdego smakosza.