Zupa grzybowa ze śmietaną

Duża ilość świeżych grzybów i wysokiej jakości śmietana przekształci zwykłą zupę ziemniaczaną w luksusowe danie na poziomie pięciogwiazdkowej restauracji. Nie bój się dodać obficie grzybów i śmietany.
Składniki, których potrzebujesz
500 g świeżych grzybów
200 ml śmietany do gotowania
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
2 ziemniaki
1 marchewka
plasterek selera
1 łyżeczka mielonej papryki
4 kulki ziela angielskiego
1 gałązka rozmarynu
kminek
sól
mielony pieprz
1 l bulionu (lub wody)
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i kminek, a wszystko smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy paprykę.
Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, seler, rozmaryn i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną.
Do śmietany dodajemy mąkę, a następnie mieszankę wlewamy do zupy.
Gotujemy, doprawiamy i na koniec na talerzu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa grzybowa ze śmietaną
Zupa grzybowa ze śmietaną jest ulubionym daniem, które rozgrzewa i cieszy każdego miłośnika grzybów. Ta pyszna zupa jest przygotowywana z świeżych lub suszonych grzybów, które gotuje się z cebulą i przyprawami. Kremowa tekstura, wzbogacona o śmietanę, nadaje zupie delikatności i bogatego smaku. Podawana z świeżym chlebem lub grzankami, staje się idealnym daniem na chłodne dni. Zupa grzybowa jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i pełnowartościowa, dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów w grzybach.