Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakiem i kiełbasą

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kosteczki. Kapustę chińską dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i pozwalamy…
Składniki, których potrzebujesz
1/2 główki mniejszej kapusty
3 ziemniaki
1 noga pikantnej kiełbasy
150 ml śmietany do ubijania
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
wywar warzywny (lub drobiowy)
50 g masła
50 g mąki
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
pietruszka
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki, a kapustę przygotowujemy w cienkie paski.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy ją. Następnie wsypujemy obie papryki, zalewamy wywarem, wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę, dodajemy przeciśnięty czosnek i gotujemy przez około 20 minut, aż będą miękkie.
Na koniec dodajemy plasterki kiełbasy i majeranek, i wszystko razem gotujemy.
Zupę wzbogacamy śmietaną, solimy i pieprzymy, krótko gotujemy, a na koniec dodajemy pietruszkę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakiem i kiełbasą
Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna czeska potrawa, która rozgrzewa i cieszy. Główne składniki to świeża kapusta, ziemniaki i jakościowa kiełbasa, które razem tworzą sycącą i smaczną potrawę. Śmietana nadaje zupie delikatność i kremowość, podczas gdy przyprawy zapewniają wyrazisty smak. Ta zupa jest idealna na zimowe wieczory i doskonale sprawdzi się jako danie główne lub jako rozgrzewająca przystawka. Dodatkowo można ją dostosować do własnych smaków, dodając inne warzywa lub zioła.