Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakiem i kiełbasą

Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakiem i kiełbasą
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 5

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kosteczki. Kapustę chińską dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i pozwalamy…

Składniki, których potrzebujesz

1/2 główki mniejszej kapusty
3 ziemniaki
1 noga pikantnej kiełbasy
150 ml śmietany do ubijania
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
wywar warzywny (lub drobiowy)
50 g masła
50 g mąki
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
pietruszka

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki, a kapustę przygotowujemy w cienkie paski.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy ją. Następnie wsypujemy obie papryki, zalewamy wywarem, wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę, dodajemy przeciśnięty czosnek i gotujemy przez około 20 minut, aż będą miękkie.

Na koniec dodajemy plasterki kiełbasy i majeranek, i wszystko razem gotujemy.

Zupę wzbogacamy śmietaną, solimy i pieprzymy, krótko gotujemy, a na koniec dodajemy pietruszkę.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakiem i kiełbasą

Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna czeska potrawa, która rozgrzewa i cieszy. Główne składniki to świeża kapusta, ziemniaki i jakościowa kiełbasa, które razem tworzą sycącą i smaczną potrawę. Śmietana nadaje zupie delikatność i kremowość, podczas gdy przyprawy zapewniają wyrazisty smak. Ta zupa jest idealna na zimowe wieczory i doskonale sprawdzi się jako danie główne lub jako rozgrzewająca przystawka. Dodatkowo można ją dostosować do własnych smaków, dodając inne warzywa lub zioła.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (43 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: gotowanie, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, zupy, dla początkujących, warzywo, dania ziemniaczane, smażenie, zioła, dania warzywne, kapusta, z kiełbasą

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa kapuściana ze śmietaną, ziemniakiem i kiełbasą.

Dodaj komentarz