Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 4

Pieczarki mają delikatny grzybowy smak, a ich zupa jest wspaniała. Tym razem jednak spróbujemy czegoś innego niż tradycyjny krem. Przygotujmy zupę,…

Składniki, których potrzebujesz

350 g świeżych pieczarek
2 ziemniaki
3 dymki
30 g masła
1 łyżka mąki pszennej
700 ml bulionu warzywnego (w razie potrzeby)
150 ml śmietany do gotowania 12%
przyprawa do zup
kminek
biały pieprz
sól

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry.

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy je i kroimy na małe kawałki.

Umytą cebulę dymkę kroimy w krążki, oddzielając białą i zieloną część.

Na patelni topimy masło i delikatnie podsmażamy białą część cebuli.

Dodajemy oczyszczone pieczarki i wszystko dokładnie smażymy.

Na koniec dodajemy mąkę i prażymy ją na różowo.

Wlewamy bulion i mieszamy pokrojone ziemniaki z kminkiem.

Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do zupy.

Na koniec wzbogacamy zupę śmietaną, którą tylko podgrzewamy. Podajemy ją na ciepło, z ozdobą z zielonej części cebulki dymki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa pieczarkowa

Zupa grzybowa to ulubiona i smaczna potrawa, która zadowoli miłośników dań grzybowych. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni ją idealnym wyborem na codzienne gotowanie. Głównymi składnikami są świeże pieczarki, ziemniaki, cebula i śmietana, które razem tworzą kremowy i aromatyczny smak. Zupa zazwyczaj podawana jest z świeżym pieczywem i posypana pietruszką. To pożywne i pyszne danie pokochała cała rodzina i jest świetnym sposobem na delektowanie się sezonowymi grzybami w ciepłe i przytulne dni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (61 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, grzyby, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, kolacja, łatwy, zupy, w ciągu 30 minut, jesień, wegetariański, grzyb

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa pieczarkowa.

Dodaj komentarz