Zupa pieczarkowa

Pieczarki mają delikatny grzybowy smak, a ich zupa jest wspaniała. Tym razem jednak spróbujemy czegoś innego niż tradycyjny krem. Przygotujmy zupę,…
Składniki, których potrzebujesz
350 g świeżych pieczarek
2 ziemniaki
3 dymki
30 g masła
1 łyżka mąki pszennej
700 ml bulionu warzywnego (w razie potrzeby)
150 ml śmietany do gotowania 12%
przyprawa do zup
kminek
biały pieprz
sól
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry.
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy je i kroimy na małe kawałki.
Umytą cebulę dymkę kroimy w krążki, oddzielając białą i zieloną część.
Na patelni topimy masło i delikatnie podsmażamy białą część cebuli.
Dodajemy oczyszczone pieczarki i wszystko dokładnie smażymy.
Na koniec dodajemy mąkę i prażymy ją na różowo.
Wlewamy bulion i mieszamy pokrojone ziemniaki z kminkiem.
Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do zupy.
Na koniec wzbogacamy zupę śmietaną, którą tylko podgrzewamy. Podajemy ją na ciepło, z ozdobą z zielonej części cebulki dymki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa pieczarkowa
Zupa grzybowa to ulubiona i smaczna potrawa, która zadowoli miłośników dań grzybowych. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni ją idealnym wyborem na codzienne gotowanie. Głównymi składnikami są świeże pieczarki, ziemniaki, cebula i śmietana, które razem tworzą kremowy i aromatyczny smak. Zupa zazwyczaj podawana jest z świeżym pieczywem i posypana pietruszką. To pożywne i pyszne danie pokochała cała rodzina i jest świetnym sposobem na delektowanie się sezonowymi grzybami w ciepłe i przytulne dni.