Zupa pomidorowa

Kremowa zupa z dojrzałych, słonecznych, słodkich i pachnących pomidorów z dodatkiem bazylii. Odżywcza przekąska lub orzeźwiająca kolacja.
Składniki, których potrzebujesz
4 łyżki oleju
4 cebule
2 ząbki czosnku
1000 g pomidorów
1 l bulionu
sól
pieprz mielony
cukier
8 liści bazylii
1 gałązka tymianku
100 ml śmietany
50 g ryżu (ugotowanego)
1 garść twardego sera (startego)
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i czosnek i kroimy je na małe kawałki. Świeże pomidory również obieramy i kroimy.
Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy świeże lub konserwowe pomidory i zalewamy to bulionem.
Gotujemy przez 20 minut, następnie solimy, dodajemy mielony pieprz i cukier. Potem przecedzamy mieszankę przez sitko, dodajemy gałązkę tymianku, śmietanę i ryż, krótko gotujemy i na końcu mieszamy drobno posiekane bazylię.
Możemy dodać kostki białej bagietki smażone na małej ilości oliwy z oliwek. Na talerzu posypujemy startym serem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa jest ulubionym daniem wielu rodzin. Jej podstawą są świeże, dojrzałe pomidory, które nadają zupie delikatny smak i piękny kolor. Zupa często wzbogacana jest o bazylię, czosnek i cebulę, co nadaje jej niepowtarzalny aromat. Podawana jest gorąca, często z kawałkami pieczywa lub serem. Jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, pełna witamin i przeciwutleniaczy. Zupa pomidorowa to doskonały sposób, aby delektować się prostym i zdrowym daniem, które zadowoli każdego smakosza.