Zupa rybna na Boże Narodzenie

Zupa rybna na Wigilię to tradycyjna specjalność, która nie powinna zabraknąć na wigilijnym stole. To delikatny wywar z głów karpi, przyprawiony warzywami korzennymi.
Składniki, których potrzebujesz
150 g oczyszczonego karpia
1 głowa karpia
200 g podrobów z karpia
1 szczypta soli
50 g selera
50 g marchewki
50 g pietruszki
100 g masła
150 g mąki pszennej
mielony muszkatoł
200 ml słodkiej śmietany
przyprawa do zup
pietruszka do ozdoby
grzanki
Sposób przygotowania
Oczyszczoną głowę karpia gotujemy bez skrzeli. Rybę i wnętrzności gotujemy osobno w osolonej wodzie. Po wystudzeniu oddzielamy mięso i kroimy wnętrzności na mniejsze kawałki. Warzywa korzeniowe gotujemy do miękkości i kroimy w cienkie paski.
Najpierw przygotowujemy jasną zasmażkę, następnie dodajemy kwiat i przy ciągłym mieszaniu trzepaczką powoli wlewamy odcedzony wywar z ryb i warzyw. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy co najmniej 40 minut.
Na koniec dodajemy pieprz, wlewamy śmietanę, solimy, dodajemy pokrojone mięso i wnętrzności oraz doprawiamy solą i przyprawą do zup. Zupę można też zmiksować na gładko. Podajemy z pokrojonym i usmażonym rogalem lub bułką i dekorujemy natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa rybna na Boże Narodzenie
Zupa rybna wigilijna to tradycyjne czeskie danie, które serwuje się podczas świąt. Jej przygotowanie obejmuje wybór świeżej ryby, często karpia lub pstrąga, która gotuje się z warzywami korzeniowymi i przyprawami. Zupa ma delikatny i aromatyczny smak, zazwyczaj jest łagodzona śmietaną i podawana z chlebem lub pieczywem. Wielu ludzi uważa ją za symbol Bożego Narodzenia i ważny element wigilijnej kolacji, która łączy rodzinę przy wspólnym stole.