Zupa warzywna ze śmietaną i serami
 
    Warzywa najpierw myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa. Mieszamy i smażymy przez około 6 minut. Wlewamy...
Składniki, których potrzebujesz
około 20 sztuk rzodkiewek  
połówka małego kalafiora  
około 15 cm pora, jeśli mamy ładne zielone liście, to również je dodajemy  
1 cebula  
połówka czerwonej i 1 połówka zielonej papryki  
1 - 2 ząbki czosnku  
1 śmietana do gotowania  
1 ser o smaku szynowym i 1 paprykowy (można dodać inny) patrz UWAGA  
około 50 gramów niebieskiego sera (można pominąć, zastąpić..) patrz UWAGA  
do gotowej zupy kilka pomidorków koktajlowych  
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia  
olej  
wywar  
natka pietruszki, koper lub inne zioła z ogródka  
Do przyprawienia   
sól  
pieprz  
ewentualnie ocet lub łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na tłuszczu zeszkliwiamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa. Smażymy przez około 6 minut. Zalewamy bulionem (najlepiej warzywnym), tak aby tylko przykrył warzywa, i dusimy przez około 16 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Doprawiamy pieprzem, ale z solą bądźmy ostrożni z powodu serów.
Miksujemy, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i gotujemy kolejne około 15 minut.
Do mieszanki dodajemy sery i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy pokrojone rzodkiewki i kilka pomidorków cherry, a jeśli chcemy, możemy dodać także natkę pietruszki. Wyłączamy kuchenkę i jeszcze to mieszamy.
Doprawiamy i zostawiamy na około 7 minut, aby smaki się połączyły, a następnie podajemy. Połączenie pomidorków cherry, rzodkiewek i innych warzyw z serami tworzy ciekawy, delikatnie pikantny smak. Już nie doprawiałam.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa warzywna ze śmietaną i serami
Zupa warzywna ze śmietaną i serami to pyszne danie, które łączy świeże warzywa z kremowym smakiem. Ta zupa jest bogata w witaminy i minerały, co czyni ją zdrowym wyborem dla każdego. Śmietana dodaje delikatności, a sery, takie jak parmezan czy cheddar, doskonale wzbogacają smak. Można ją podawać jako przystawkę lub danie główne, idealnie z kawałkiem świeżego chleba. W chłodne dni zapewni ciepło i zadowoli twoje kubki smakowe. Wypróbuj tę wariację i nadaj swojej diecie nowy wymiar!
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        