Zupa warzywna ze śmietaną i serami

Zupa warzywna ze śmietaną i serami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Warzywa najpierw myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa. Mieszamy i smażymy przez około 6 minut. Wlewamy...

Składniki, których potrzebujesz

około 20 sztuk rzodkiewek
połówka małego kalafiora
około 15 cm pora, jeśli mamy ładne zielone liście, to również je dodajemy
1 cebula
połówka czerwonej i 1 połówka zielonej papryki
1 - 2 ząbki czosnku
1 śmietana do gotowania
1 ser o smaku szynowym i 1 paprykowy (można dodać inny) patrz UWAGA
około 50 gramów niebieskiego sera (można pominąć, zastąpić..) patrz UWAGA
do gotowej zupy kilka pomidorków koktajlowych
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia
olej
wywar
natka pietruszki, koper lub inne zioła z ogródka

Do przyprawienia
sól
pieprz
ewentualnie ocet lub łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na tłuszczu zeszkliwiamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa. Smażymy przez około 6 minut. Zalewamy bulionem (najlepiej warzywnym), tak aby tylko przykrył warzywa, i dusimy przez około 16 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Doprawiamy pieprzem, ale z solą bądźmy ostrożni z powodu serów.

Miksujemy, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i gotujemy kolejne około 15 minut.

Do mieszanki dodajemy sery i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy pokrojone rzodkiewki i kilka pomidorków cherry, a jeśli chcemy, możemy dodać także natkę pietruszki. Wyłączamy kuchenkę i jeszcze to mieszamy.

Doprawiamy i zostawiamy na około 7 minut, aby smaki się połączyły, a następnie podajemy. Połączenie pomidorków cherry, rzodkiewek i innych warzyw z serami tworzy ciekawy, delikatnie pikantny smak. Już nie doprawiałam.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa warzywna ze śmietaną i serami

Zupa warzywna ze śmietaną i serami to pyszne danie, które łączy świeże warzywa z kremowym smakiem. Ta zupa jest bogata w witaminy i minerały, co czyni ją zdrowym wyborem dla każdego. Śmietana dodaje delikatności, a sery, takie jak parmezan czy cheddar, doskonale wzbogacają smak. Można ją podawać jako przystawkę lub danie główne, idealnie z kawałkiem świeżego chleba. W chłodne dni zapewni ciepło i zadowoli twoje kubki smakowe. Wypróbuj tę wariację i nadaj swojej diecie nowy wymiar!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (31 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: smażenie, gotowanie, obiad, zwykły dzień, kolacja, czeski, zupy, warzywo, sery, średnio-trudny, dania warzywne, kremowy, rzodkiewki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa warzywna ze śmietaną i serami.

Dodaj komentarz